Nieuws
01.06.2021

Maandthema: Circulaire economie – De Potterij, Mechelen

Maandthema: Circulaire economie - De Potterij, Mechelen

BUUR Part of Sweco werkt vanuit haar programmawerking aan de ruimtelijke vraagstukken van vandaag. Elke maand richten we de schijnwerpers op een van de tien programma’s. In juni gaan we dieper in op ‘Circulaire economie’.

Lees in dit artikel waarom De Potterij in Mechelen het ideale project is om de samenleving te laten kennismaken met circulaire economie.

Maandthema: Circulaire economie - De Potterij, Mechelen

BUUR Part of Sweco geeft vorm aan de duurzame gemeenschappen en steden van de toekomst. Samen met Sweco vertalen we de gedeelde ambitie ‘Transforming Society Together’ naar concrete visies en projecten voor de ruimtelijke transitie.

Vanuit onze programmawerking zoeken we oplossingen voor de belangrijkste maatschappelijke vraagstukken van vandaag. De programma’s vormen ons kompas voor de toekomst. Zo werken we mee aan de doorbraken voor de wereld van morgen. Elke maand zetten we een van deze programma’s in de kijker; voor juni is dat circulaire economie.

Een maatschappij circulair organiseren, gebeurt niet op één-twee-drie. Daarom begeleidt BUUR beleidsmakers en stedelijke actoren, en ontwikkelt het oplossingen voor systemen die het metabolisme van onze samenleving bepalen. De opgave is complex en vraagt een multidisciplinaire expertise – en laat dat nu net de troef van BUUR Part of Sweco zijn.

De centrale vraag die we ons moeten stellen is of de wijze waarop ‘omgevingen’ vandaag werken in hun huidige voorkomen volstaan om de economische transformaties met betrekking tot circulaire economie te herbergen. En hoe ze omgebogen kunnen worden om economische transformatie aan te trekken en plaats te bieden.

Een mooi voorbeeld hiervan is De Potterij in Mechelen, dat als Pilootproject gelanceerd werd bij Terug in Omloop – een initiatief van Team Vlaams Bouwmeester. Doel van het project? Een circulair laboratorium creëren, waar denkers en doeners elkaar ontmoeten. Het moet een plek worden waar kleinschalige productie, innovatie en circulaire businessmodellen ruimte krijgen in de stad. BUUR staat als projectregisseur in voor het ruimtelijk onderzoek en de actorenanalyse, samen met Miss Miyagi.

Door te luisteren naar de buurt, partners en co-creatieprocessen op te stellen kreeg het project – verspreid over drie gebouwen – meer vorm en schoten de ambities in de lucht. De Potterij werd de Impact Factory gedoopt.

Niet enkel de invulling van de plek (conceptstore, exporuimte, horecaconcept, publiek plein), maar ook hoe het wordt verbouwd – als een ‘living labo’ – ademt circulaire economie. Omdat de sanering van de vervuilde bodem van de site nog heel wat tijd in beslag zal nemen, huizen er in de toegankelijke delen vandaag al enkele organisaties die een affiniteit met circulaire economie hebben.

De Potterij is een ideaal project om de samenleving te laten kennismaken met circulaire economie. De ambitie is om op deze manier een steentje bij te dragen in de circulaire transitie van onze maatschappij.

Geïnteresseerd in het thema circulaire economie? Team Vlaams Bouwmeester organiseert 5 webinars over de resultaten van Terug in Omloop, waar De Potterij deel van uitmaakt. Onze collega Kathleen Van De Werf deelt er haar lessons learned. Kijk op de website voor meer informatie.

Lees meer over het project. Of maak hier kennis met al onze programma’s.