Nieuws
20.09.2021

Maandthema: Gezonde omgevingen

Maandthema: Gezonde omgevingen

Vanuit onze programmawerking zoeken we oplossingen voor de belangrijkste maatschappelijke vraagstukken van vandaag. Elke maand zetten we een van deze programma’s in de kijker; voor september is dat ‘Gezonde leefomgevingen’.

Vele steden en gemeentes zetten in op verkeersveiligheid, gezonde mobiliteit, autoloze zondagen en sportieve evenementen. Werk- en woonplekken worden terug de dagelijkse referentie-omgeving, na de vakantieperiode en met het frissere weer. Tijd dus om extra in te zetten op gezonde gebouwen, steden en gemeente. Kom in dit artikel meer te weten over onze recente onderzoeksrapporten en opdrachten rond gezondheid en welzijn.

Rapport en podcast over gezonde gebouwen en steden

In juni lanceerden we het tweede rapport ‘Healthy buildings, cities and you’ in de Urban Insight-reeks over het thema ‘Urban Health and Well-Being’. Sweco-experts belichten er specifieke gegevens, feiten en wetenschap die nodig zijn voor het plannen en ontwerpen van veilige en veerkrachtige stedelijke omgevingen.

Deze maand starten we met een serie podcasts waarin we met vooraanstaande denkers ingaan op de vraag of er zoiets bestaat als “’s werelds gezondste gebouw”. Wat komt daarbij kijken en waar worden de nieuwste inzichten uitgetest? Tune zeker in en luister naar wat experts van de Wereldgezondheidsorganisatie, de Technische Universiteit Eindhoven en de projectontwikkelaar British Land hierover zeggen.

Groenblauwe ruimtes als bouwsteen

Hoe dragen groenblauwe ruimtes bij tot gezondheid en hoe vergroten we het aanbod en de impact voor alle bewoners in steden en gemeentes? Op vraag van het Departement Omgeving en het Agentschap Zorg en Gezondheid werken we aan een conceptueel kader, literatuuronderzoek en richtlijnenbundel voor planning, ontwerp en beheer van groenblauwe ruimtes. Deze opdracht geeft inzicht in hoe de gezondheidswinst vergroot kan worden door de kwaliteit van de groenblauwe ruimtes in de directe nabijheid van woon-en leefomgevingen structureel te verbeteren. En dit zowel in stedelijke context of bij woonkernen. We proberen bovendien te anticiperen op de verwachte klimaatverandering en op de huidige gezondheidscrisis. Meer info vind je hier.

Gezondheidseffectbeoordeling van stadsvernieuwingsprojecten

Sinds de pandemie gaan er steeds meer stemmen op om investeringen in stedelijke programma’s en infrastructuur systematisch te onderzoeken op hun gezondheidseffecten. De Wereldgezondheidsorganisatie promoot de gezondheidseffectenbeoordeling (GEB) als een mechanisme om in de ontwerpfase rekening te houden met gezondheidsrisico’s, maar ook om investeringskeuzes te sturen op basis van potentiële gezondheidswinst. Verschillende landen hebben een dergelijk instrument al in hun planningsprocessen geïntegreerd. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft ons gevraagd om een procedure te ontwikkelen aangepast aan het stadsgewest. Deze is gebaseerd op een pilootproject dat een lopend planningsproces volgt. Meer weten?  https://bit.ly/3Ajmnq4

Op onze website vind je alles wat je wil weten over het programma ‘Gezonde leefomgevingen’ en nog veel meer. Bekijk het hier.