Onze projecten

Ruimtelijk economisch haalbaarheidsonderzoek Droneport – Sint-Truiden
2021 — 2022

Ruimtelijk economisch haalbaarheidsonderzoek Droneport - Sint-Truiden

Studie naar uitbreidingsmogelijkheden en toekomstvisie van Droneport en andere luchtvaartgebonden industrie.

Droneport Sint-Truiden is actief in het ontwikkelen van een uniek ecosysteem met infrastructuur en diensten om onderzoek, innovatie en ondernemerschap in de ruimtevaart- en drone-markt te faciliteren. Het is in die optiek dat Droneport, samen met de LRM, ons vroeg onderzoek te voeren naar de verschillende uitbreidingsmogelijkheden, ruimtelijke invullingen en economische businesscases van een droneluchthaven.  De voormalige legerbasis van Brustem werd in 1996 ontmanteld en de militaire activiteit elders gehuisvest. Momenteel wordt de infrastructuur gebruikt als landingsbaan voor recreatieve vluchten en voor het testen van (kleinschalige) drones.

Met oog op de toekomstige innovatie in deze sector is het reeds nu al noodzakelijk hierop in te spelen en te anticiperen op mogelijke nieuwe ontwikkelingen in de markt. BUUR part of Sweco maakte daarom een masterplan op bestaande uit twee complementaire delen. Eén deel dat meteen, binnen het huidige wetgevende kader, kan worden uitgevoerd, en een tweede deel dat toelaat uit te breiden met oog op schaalvergroting afhankelijk van de marktevolutie.

Met gebrek aan een bestaand regelgevend kader voor dronevluchten werd er een inschatting gemaakt op basis van de technische vereisten voor de huidige commerciële luchtvaart, maar dan bijgesteld op de waarschijnlijke afmetingen van drones. Resultaat is een uitzonderlijk masterplan dat complexe logistieke stromen verzoent met een geïntegreerde en duurzame ontwikkelingsstrategie. Hier wordt ingezet op innoverende en efficiënte stadsdistributie, maar nu eens door de lucht i.p.v. over de weg.

Klant
Droneport nv
Team
BUUR
Status
opdracht volbracht