Strategic Planning

2013 › 2014

Labo XX Antwerpen

Onderzoek naar verdichting en vernieuwing van de 20ste eeuwse gordel van Antwerpen


Recherche pout la renovation urbaine et densification de la ceinture du 20ième siècle à Anvers


Study of the densification of the 20th century belt


BUUR en Futureproofed werden na een competitie samen met drie andere teams door de Stad Antwerpen geselecteerd voor het prestigieuze onderzoeksproject Labo XX. Het labo had als doel strategieën voor de stadsvernieuwing en de verdichting van de 20ste-eeuwse gordel van Antwerpen te ontwikkelen, met het oog op de huisvesting van 100.000 bijkomende inwoners tegen 2030.

De gordel rond de Antwerpse binnenstad kan gelezen worden als een amalgaam van monotone, identiteitsloze buurten, gecombineerd met industrie- en bedrijvenzones, getransformeerde historische kernen, mooi aangelegde parken, ongedefinieerde restruimte, restanten van het agrarisch landschap, … Maar tegelijk zijn er alle ingrediënten aanwezig voor een volwaardige kwalitatieve stedelijke omgeving: wonen, open ruimte en parken, economie en tewerkstelling, lokale kernen en stedelijke voorzieningen. De grote aanwezigheid van belangrijke attractoren op stedelijke en regionale schaal is opmerkelijk.

BUUR onderzocht hoe alle bestaande elementen beter met elkaar verweven kunnen worden tot een aantrekkelijk stadsdeel van Antwerpen, complementair aan de binnenstad. Bijkomende transversale verbindingen zorgen ervoor dat de gordel een eigen netwerk wordt dat minder afhankelijk is van het stadscentrum. De uitbreiding van de bestaande radiale OV-lijnen met een tangentiële noord-zuidverbinding maakt het mogelijk die ambitie te realiseren. Via ontwerpend onderzoek werd vervolgens onderzocht hoe die tangentiële noord-zuidverbinding, geïntegreerd binnen het bestaande stedelijk weefsel van de gordel, nieuwe mogelijkheden kan creëren tot verdichting en vernieuwing in dit deel van Antwerpen. Langsheen knooppunten ontstaan nieuwe centraliteiten die kunnen worden verdicht, waar nieuwe functies kunnen worden aangetrokken en het monofunctionele weefsel opgeladen. De OV-lijn verbindt al deze bestaande en nieuwe knopen en maakt van de 20ste eeuwse gordel een volwaardig stadsdeel, met een eigen logica en eigen kwaliteiten, dat kan wedijveren met het grootstedelijke aanbod van de binnenstad.

 

PROJECTCODE: LXX
LOCATIE: Antwerpen
PERIODE: 2013 > 2014
OPDRACHTGEVER: Stad Antwerpen
PROJECTTEAM: BUUR i.s.m. Futureproofed
STATUS: opdracht volbracht

Suite à un concours organisé par la Ville d’Anvers, BUUR en association avec ‘Futureproofed’, a été sélectionné avec trois autres équipes pour la réalisation d’un prestigieux projet d’étude intitulé ‘Labo XX’. La mission comprend l’élaboration d’une stratégie pour la rénovation urbaine et la densification de la ceinture du XXème siècle entourant la ville d’Anvers. Cette stratégie vise la création de logements pour 100.000 habitants supplémentaires à l’horizon de 2030.

La ceinture entourant le centre-ville se lit comme un amalgame de quartiers monotones sans identité, combinés à des zones industrielles et d’activités, des noyaux historiques transformés, des parcs joliment aménagés, des espaces résiduels indéfinis, des résidus de paysages agraires… Nonobstant ce fait, force est de constater que tous les éléments sont en place pour y créer un environnement urbain qualitatif: logements ; espaces ouverts et parcs ; économie et emploi ; noyaux locaux et équipements urbains… Le nombre de pôles d’attraction est considérable, tant à l’échelle urbaine qu’à l’échelle régionale, ce qui est, somme toute, assez remarquable.

A travers l’intégration de liaisons transversales, BUUR a étudié les possibilités d’intégration progressive de tous ces éléments existants afin de transformer la ceinture en un quartier agréable et attrayant, complémentaire au centre-ville d’Anvers. Afin de pouvoir faire la différence à l’échelle de toute la ceinture du XXème siècle, il est nécessaire de définir des supports structurants supplémentaires. L’extension des lignes de TC radiales actuellement existantes en les connectant à une ligne tangentielle nord-sud est le moyen par excellence pour ‘réseauter’ les dimensions locales et supralocales susmentionnées.

Au travers d’une étude de définition, BUUR analyse comment l’intégration de la connexion tangentielle nord-sud au sein de tissu urbain (et non pas en bordure de celui-ci) permet de combiner une extension du réseau existant avec les possibilités de densification et de rénovation.

 

CODE DU PROJET: LXX
LOCALISATION: Anvers
PERIODE: 2013 > 2014
MAÎTRE D’OUVRAGE: Ville d’Anvers
ÉQUIPE: BUUR avec Futureproofed
STATUT: mission accomplie

Following a competition organised by the City of Antwerp, BUUR in association with ‘Futureproofed’, was selected with three other teams for the realisation of a prestigious research project entitled ‘Labo XX’. The mission included the development of a strategy for urban renewal and densification of the twentieth century belt around the city of Antwerp. The strategy aimed to create housing for another 100,000 inhabitants by 2030.

The belt around the city centre is as an amalgam of; monotonous neighbourhoods lacking a strong identity, fragments of industry, transformed historic towns, beautifully landscaped parks, undefined residual spaces, remnants of agricultural landscapes and so on. It was thus clear that all the elements were in place in order to create a quality urban environment, including: housing, parks and open spaces, economy and employment and local urban centres. We found a remarkable number of attractions at both the urban and regional scale.

Through creating links, BUUR studied the possibilities of progressively integrating existing functions to transform the belt into a pleasant and attractive area that is complementary to Antwerp’s city centre. In order to create distinguishable areas, it was necessary to define additional functions. The existing radial tramlines could be integrated by a north-south tangental line to form a ‘network’ at the local a urban level.

Through the study, BUUR analysed the integration of an urban system that is tangental to the existing radial network while looking at densification and renovation opportunities.

 

PROJECT CODE: LXX
LOCATION: Antwerp
PERIOD: 2013 > 2014
CLIENT: City of Antwerp
TEAM: BUUR with Futureproofed
STATUS: mission accomplished

8 images
Related.