Onze projecten
Masterplanning
Inrichting publieke ruimte

Nieuwstraat Brussel
2013 — 2021

Nieuwstraat Brussel

Opstellen van een masterplan en ontwerp heraanleg van de Nieuwstraat en omgeving

De Nieuwstraat is de ruggengraat van de grootste commerciële pool van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, maar heeft dringend nood aan een vernieuwingsimpuls. Daarom heeft stad Brussel een dubbele opdracht uitgeschreven. In de eerste plaats wil ze met behulp van een masterplan strategische projecten ontwikkelen die de hele wijk van de Nieuwstraat een gemengde identiteit geven, met nadruk op een meer gevarieerd handelsprogramma, wonen en andere voorzieningen.  De Nieuwstraat en de omliggende straten zullen dan in het verlengde van de visie van het masterplan volledig worden heraangelegd. Op voorstel van de jury, voorgezeten door de Brusselse Bouwmeester, werd het team BUUR-LATZ+Partners met Ideaconsult en ARA door de stad Brussel aangeduid voor deze opdracht.

De handelspool van weleer kan zich opnieuw uitvinden door zich met een nieuw elan en al haar troeven te positioneren ten opzichte van de vele dynamieken in de ruime grootstedelijke omgeving en de recente opwaarderingen in de nabije omgeving, zoals de heraanleg van het Martelarenplein, het Muntplein en het Rogierplein.  Om haar koppositie te kunnen behouden in de regio, is een gevarieerder handelsprogramma en de vervlechting met andere wijken en stedelijke functies noodzakelijk. Het inzetten van de zijstraten voor kleinere boetiekzaken en het intensifiëren van handelsactiviteiten en stedelijke ervaringen in de grote complexen Inno, Brouckère en City 2 zal de bezoeker aanzetten om een grotere zone van dit stadsdeel te ontdekken, zowel in de horizontale als de verticale richting. Voor een aantal strategische percelen wordt een ontwikkelingsstrategie voor gemengd woon- en handelsprogramma voorgesteld.

De keuze van patroon en materiaal voor de heraanleg van de straten benadrukt de ambitie om de Nieuwstraat volledig qua sfeer, oriëntatie en complexiteit te integreren in de voetgangerszone van het historisch centrum. Om de axialiteit en drukte van de Nieuwstraat af te zwakken, worden bijzondere plekken langs de as gecreëerd, met zitgelegenheid en bomen.

Nieuwstraat Brussel
copyright Tom Dhaenens
Nieuwstraat Brussel
copyright Beliris
Nieuwstraat Brussel
copyright Tom Dhaenens
Nieuwstraat Brussel
Nieuwstraat Brussel
Nieuwstraat Brussel
Nieuwstraat Brussel
Nieuwstraat Brussel
Nieuwstraat Brussel
Nieuwstraat Brussel
Nieuwstraat Brussel
Code
BNS
Klant
Stad Brussel
Team
TV BUUR + Latz+Partner + ARA + IDEA Consult
Status
laureaat competitie – opdracht volbracht – gerealiseerd