Onze projecten
Masterplanning
Ruimtelijke instrumenten

Kop van Kessel-Lo Leuven
2005 — 2007

Kop van Kessel-Lo Leuven

Masterplan en RUP voor de ontwikkeling van de oostelijke stationsomgeving van Leuven

Naast de grootschalige ontwikkelingen aan de voorkant van het station in Leuven en de herontwikkeling van de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo als woonwijk bevat het ambitieuze plan voor de stationsomgeving van Leuven ook een derde pijler. Deze focust op de strook tussen de spoorbundel van het station en het woonweefsel van Kessel-Lo, langs de Martelarenlaan. Na een besloten competitie heeft de NMBS de ontwikkelingsrechten voor dit project aan de ‘achterzijde’ van het station van Leuven toegewezen op basis van een ontwerp van de TV SeARCH/AR-TE. Het project kreeg hierbij de naam Kop van Kessel-Lo.

BUUR maakte, in onderaanneming van de KU Leuven, het stadsontwerp en het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de wijde omgeving rond deze tweede stationstoegang. Het team ondersteunde ook het stadsbestuur in de begeleiding van de architecturale uitwerking van de stationsontwikkeling.

Rondom de stationsontwikkeling werd de volledige publieke ruimte hertekend, waardoor onder andere de voetgangers en fietsers richting Leuven volledig van het wegverkeer worden gescheiden. De ingang naar de stationstunnel werd ontworpen als een uitnodigende ruimte met gemengd programma die zich opent richting Kessel-Lo en via een fietspad rechtstreeks in verbinding staat met de groenruimte een woningen van de herontwikkelde Centrale Werkplaatsen.

Diverse bouwblokken in de omgeving van de Kop van Kessel-Lo worden met kleinschalige woonprojecten afgewerkt. Ten zuiden van de stationsontwikkeling wordt de Martelarenlaan bovendien volledig heraangelegd en geïntegreerd in een park “Belle Vue” dat tussen de bebouwing en de spoorweggeul wordt aangelegd.

BUUR stond ook in voor de opmaak van een RUP voor de omgeving van de Martelarenlaan, met inbegrip van de  ondersteuning van het openbaar onderzoek en de behandeling van de bezwaarschriften.

Kop van Kessel-Lo Leuven
Kop van Kessel-Lo Leuven
Kop van Kessel-Lo Leuven
Kop van Kessel-Lo Leuven
Kop van Kessel-Lo Leuven
Kop van Kessel-Lo Leuven
Code
KVK
Klant
stad Leuven
Team
BUUR
Status
opdracht volbracht - gerealiseerd