Public Space

2011 › 2015

Koning Boudewijnpark Jette

Studie voor de aanleg van de verbinding tussen fase I en II van het Koning Boudewijnpark


Étude pour l'aménagement de la connection entre phase I et II du parc


Study for the lay out of the connection between phase I and phase II of the parc


BUUR werd door de BIM (Brussels Instituut voor Milieubeheer) geselecteerd voor het ontwerp en de aanleg van het centrale deel van het Koning Boudewijnpark in Jette.

De vallei van de Molenbeek bepaalt grotendeels de identiteit van dit lineaire park. In het centrale deel van het park is het raakvlak met de wijk heel groot, wat zorgt voor een heel intens gebruikte ruimte. Het ontwerp stemt de verschillende ruimteclaims doordacht op elkaar af zodat een levendig park ontstaat met veel ruimte voor natuur. De doorsnijding van het park door de Toussainstraat vraagt om maatregelen: deze weg wordt in het park geïntegreerd zodat het verkeer nu te gast is in het park en niet meer de ruimte domineert.

De centrale entree van het Boudewijnpark wordt een vitaal onderdeel van het park en stelt zich tegelijk maximaal open naar de buurt. Een vloeiend netwerk van paden leidt wandelaars en fietsers doorheen het park. Het ontwerp zet bovendien hard in om de speeltuin een nieuw elan te geven. Deze avontuurlijke plek voor de allerkleinsten krijgt een groen karakter en integreert het water in de speelzone. In het oostelijke deel van het park wordt de Molenbeek terug opengelegd. Door te spelen met harde en zachte oevers wordt deze beek volwaardig onderdeel van het park en nodigt ze de gebruiker uit om contact te zoeken met het water.

BUUR werkte voor deze opdracht samen met Dees & Lepage die enkele tijdelijke installaties hebben ontwikkeld die werden ingezet bij het participatieproces.

 

PROJECTCODE: JKB
LOCATIE: Jette
PERIODE: 2011 > 2015
OPDRACHTGEVER: BIM
PROJECTTEAM: BUUR i.s.m. Ara
STATUS: laureaat competitie | gerealiseerd

L’IBGE (Institut Bruxellois pour la Gestion de l’Environnement) a désigné BUUR pour concevoir et réaménager la partie centrale du Parc Roi Baudouin à Jette.

L’identité de ce parc linéaire est principalement déterminée par la vallée du Molenbeek. Dans la partie centrale du parc, la zone de contact avec le quartier voisin est très étendue, ce qui résulte dans une utilisation très intense de cette partie de l’espace. Le projet s’engage à harmoniser les différents espaces de façon à créer un parc vivant où la nature aura une place prépondérante. Le parc est traversé par la rue E. Toussaint. Cette situation demande des mesures particulières: la rue a été intégrée dans le parc de manière à ce que la circulation devienne ‘l’invitée’ du parc et ne domine plus l’espace.

L’entrée centrale du Parc Baudouin est devenu la partie vitale du parc et s’ouvre maximalement au quartier. Un réseau de sentiers mènera les promeneurs et les cyclistes à travers le parc. Le projet veut également donner un nouvel élan au jardin d’enfants. Cet endroit invitant les tout-petits à l’aventure a un caractère vert et s’attache à intégrer l’eau dans l’aire de jeux.

Dans la partie est du parc, le Molenbeek est à nouveau découvert et rendu à l’air libre. En jouant sur le contraste entre rives stabilisées et non-stabilisées, le ruisseau est devenu partie intégrante du parc et invite le visiteur à s’approcher de l’eau.

Dans le cadre de cette mission, BUUR s’est associé avec le bureau Dees & Lepage, qui s’est chargé plus particulièrement de la réalisation d’un certain nombre d’installations temporaires qui ont été utilisées au cours du processus de participation.

 

CODE DU PROJET: JKB
LOCALISATION: Jette
PERIODE: 2011 > 2015
MAÎTRE D’OUVRAGE: BIM
ÉQUIPE: BUUR avec ARA
STATUT: lauréat competition | réalisé

BUUR has been selected by BIM (Brussels Institute for Environmental Management) to design and lay out the central part of the ‘Park King Baldwin in Jette.

The identity of this linear park is mainly determined by the valley of the ‘Molenbeek’. The space is intensively used, due to the fact that a large part of the project area directly bords on the adjacent neighbourhood. The design aligns the different space claims in a very thoughtful way in order to create an animated park with major focus on the nature. The park is cut through and through by the ‘Toussainstraat’, which requires a certain number of measures: the road is integrated in the park in such a way that the traffic no longer dominate the park but become a guest of it.

The central entrance of the park has been transformed into a vital part of the park and maximally opens up to the neighbourhood. A fluid network of paths leads the hikers and the cyclists through the park. The design also aims to give a new dynamic impulse to the play garden. This exiting area for small children has been turned into a green spot in which the brook has been integrated.

In the eastern part of the park, the ‘Molenbeek’ has been opened again and brought back to the surface. By exploiting the difference between the soft and hard banks, the brook becomes an integral part of the park and invites the user to approach the water.

For this assignment, BUUR has working in close cooperation with Dees & Lepage who developed a certain number of temporary installations that were used during the participation process.

 

PROJECT CODE: JKB
LOCATION: Jette
PERIOD: 2011 > 2015
CLIENT: BIM
TEAM: BUUR with ARA
STATUS: winner competition | realised

7 images
Related.