Onze projecten
Aménagement de l’espace public
Masterplan

Herinrichting historisch centrum Diksmuide
2014 —

Herinrichting historisch centrum Diksmuide

De herinrichting van de Grote Markt en de Generaal Baron Jacquestraat is een onderdeel van het masterplan voor het historische centrum van Diksmuide.

Het masterplan is het kader voor de toekomstige projecten (in het bijzonder voor de publieke ruimte) en omvat naast de globale visie een circulatieplan, een beeldkwaliteitsplan (met materialenplan) en een beheerplan (erfgoed).

De aanleiding, het vernieuwen van de rioleringen, heeft de stad Diksmuide aangegrepen om een totaalvisie voor de binnenstad en een eerste uitvoeringsproject uit te werken via een participatief proces. Elke stap van het masterplan kwam via co-creatie met de bewoners, stakeholders (bv. handelaars) en doelgroepen (bv. scholen) in workshopvorm tot stand. De herinrichting van de Grote Markt met het Italiëplein en de Generaal Baron Jacquestraat vormde hierbij de concrete toets en uitwerking.

In het masterplan voor de binnenstad is de as Italiëplein – Generaal Baron Jacquestraat – Grote Markt een onderdeel van de verbinding IJzer-station. Deze ‘loper’ wordt als een groene wandelboulevard aangelegd, met een verschillend gedaante in elk segment.

De toepassing van het STOP-principe legt de klemtoon op gebruik en beleving door de wandelaar en de fietser. De publieke ruimte is als plein/erf van gevel tot gevel ingericht. Het schrappen van parkeerplaatsen (met compensatie binnen het ruimere parkeerconcept) en doorgaand verkeer laat toe de straten en pleinen open en vrij te maken voor wandelen, fietsen, markten en evenementen.

De inrichting in het bijzonder van de Grote Markt refereert naar de historische ‘leegte’ van het centrale marktplein, maar definieert ook plekken die de gebruiker geborgenheid en een belevingswaarde geven.

Client
stad Diksmuide & Infrax
Équipe
Sweco - Hosper + Uforce
Statut
gerealiseerd