Onze projecten
Conseil stratégique
Elaboration de politiques spatiales
Stratégies économique et spatiale

Circulaire economie Poort Genk
2014 — 2015

Circulaire economie Poort Genk

Prospectieve studie naar circulaire economie Poort Genk

Steeds meer gemeenten, steden en regio’s maken de transitie naar circulaire economie. Ook Genk, Hasselt en Houthalen-Helchteren kiezen hier resoluut voor. En dit niet alleen omdat ook zij de principes van circulaire economie sterk genegen zijn, maar vooral omdat Poort Genk over zeer sterke troeven beschikt om een unieke plek in deze nieuwe economie in te nemen. En dat is meteen ook de ambitie voor 2030. Rebel, BUUR en The Rock Group bundelden hun specifieke expertise en spirit voor een innovatief, strategisch onderzoek naar de mogelijkheden voor circulaire economie in Poort Genk.

Inzetten op circulaire economie vraagt tijd, moed en daadkracht van zowel publieke als private actoren, maar vooral een duidelijke, onderbouwde visie. Voor de prospectieve studie is een unieke departements- en beleidsoverschrijdende samenwerking opgezet tussen de Vlaamse Overheid, meer specifiek Ruimte Vlaanderen en OVAM, en Poort Genk. Ook Agentschap Ondernemen, NV De Scheepvaart, de Provincie Limburg en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg zijn in deze samenwerking sterk betrokken.

Er werd gekozen voor een bottum-up benadering waarbij lokale ondernemers via workshops werden samengebracht met al dan niet lokale partners voor de ontwikkeling van voor henzelf haalbare en kansrijke business cases. Parallel zijn met lokale en internationale circulaire pioniers de contextuele randvoorwaarden benoemd die de aantrekkelijkheid van Poort Genk schragen voor het accommoderen en laten groeien van verschillende circulaire businessmodellen. Er is daarbij vertrokken van het, zeker voor circulaire economie, relevante (ruimtelijk) DNA van de regio en al aanwezige kiemen voor circulair ondernemerschap. Deze opbouw mondt uit in een gedragen en duidelijk onderscheidende visie waar deze regio voor zal staan en wat ze zal betekenen in de circulaire economie. In 2030 toont Poort Genk zich als hét laboratorium voor circulair denken en vooral doen, en als circulair knooppunt voor bovenlokale, interstedelijke en lokale netwerken. Poort Genk richt zich op de (eco-) maakindustrie die een symbiose zoekt met logistiek en eco-design. Om dit alles te bereiken wordt een set van te nemen maatregelen voorgesteld.

Circulaire economie Poort Genk
Circulaire economie Poort Genk
Circulaire economie Poort Genk
Circulaire economie Poort Genk
Circulaire economie Poort Genk
Circulaire economie Poort Genk
Circulaire economie Poort Genk
Circulaire economie Poort Genk
Code
GCE
Client
Ruimte Vlaanderen
Équipe
Rebel Group + BUUR en Therock Group
Statut
Volbracht