Onze projecten
Design of public space
Master planning

PPS Kernversterking Machelen
2016 —

PPS Kernversterking Machelen

Masterplan voor 5 sites in het centrum van Machelen met inbegrip van een kinderdagverblijf

Onder leiding van Matexi werd een uitgebreid mulitdisciplinair team samengesteld om een masterplan op te maken voor 5 vrijgekomen sites in het centrum van Machelen. BUUR stond in als stedenbouwkundig negotiator tussen de verschillende architectenbureau’s en als ontwerper van de publieke ruimte.

Het ontwerp baseert zich sterk op een historische lezing van de site. Een van oorsprong groter bouwveld werd door een interne ‘celdeling’ telkens opgedeeld in kleinere korrels. Het ontwerp stelt voor om deze korrelverkleining door te trekken in de nieuwe volumes. In plaats van de huidige bouwblokken af te werken en private binnengebieden te creëren, worden de randen van het bouwblok telkens naar binnen omgeplooid waardoor een netwerk van kleinere (al dan niet) publieke ruimtes ontstaat. Door deze operatie wordt een relatief hoge densiteit gehaald die toch het dorpse karakter van het centrum bewaart. Door de nieuwe groene ruimtes maximaal langs de staatzijdes te positioneren profiteert ook het huidige straatbeeld van deze vergroening.

De verschillende archictenbureau’s werkten allen een site uit met een bijzondere aandacht voor een gemeenschappelijke architectuurtaal. Er werd voornamelijk ingezet op een leesbare en verfijnde gevelopbouw; het architecturale ambacht van de ‘tektoniek’. De relatie tussen het private en het publieke domein werd hierbij telkens zeer nauwkeurig bestudeerd.
In de publieke ruimte wordt ingezet op een leesbaar geheel van autoluwe woonstraten. Door het gebruik van een beperkt materialenpalet wordt een maximale samenhang gezocht in het publieke domein. Een grote groene ruimte geeft het oude schoolgebouw zijn waardigheid terug. Deze groene ruimte geeft ook toegang tot de bestaande sportinfrastructuur, een ondergrondse parkeergarage en een aantal commerciële functies.

Tijdens de wedstrijdfase werd ook speciale aandacht gevraagd voor de tijdelijke invulling van de verschillende sites. In samenwerking met Common Ground werd hiervoor een apart traject uitgestippeld.

PPS Kernversterking Machelen
PPS Kernversterking Machelen
PPS Kernversterking Machelen
PPS Kernversterking Machelen
PPS Kernversterking Machelen
Code
MKV
Client
Matexi
Team
BUUR + BULK Architecten + HUB Architecten + 360 Architecten + Common Ground + D+A Consult
Status
in ontwerp