Onze projecten
Design of public space
Master planning

Pegasus Park Diegem
2015 — 2016

Pegasus Park Diegem

Ontwikkelingsstrategie voor multifunctioneel project

De site ligt in de buurt van dorpscentra (Diegem, Zaventem en Haren), tussen groene corridors (landelijke open ruimtes en de Woluwevallei) en op het knooppunt van grootstedelijke infrastructuur. Als de integratie met de omgeving verbeterd wordt, kan dat zowel voor de site als voor de context gunstig zijn doordat de interactie met plaatselijke middelen, diensten en vaardigheden toeneemt. De Leopold III-laan als nieuwe stedelijke as tussen de luchthaven en Brussel komt de site ten goede en nieuwe functies kunnen ervan gebruikmaken. De uitdaging is om deel uit te maken van een bredere visie, zodat de site geen concurrentie aangaat met andere sites maar ze net aanvult als onderdeel van een grotere stedelijke structuur.

Het nieuwe masterplan streeft ernaar toegevoegde waarde te creëren en de kans op risico’s te verminderen door het ontwikkelingsperspectief van het Pegasus Park te veranderen: van een monofunctioneel, algemeen kantoorpark met algemene publieke ruimtes en een hoog risico op leegstand in een levendig, multifunctioneel stedelijk gebied dat zijn multimodale toegankelijkheid volledig gebruikt en contact met zijn omgeving legt.

Gelijktijdige focus op de korte (dringende verbetering van de buitenruimtes), middellange (nieuwe ontwikkelingen binnen het huidige BPA) en lange termijn (nieuwe stedelijke structuur vergemakkelijkt door een nieuw RUP).

In het nieuwe masterplan wordt het Pegasus Park ook als ‘werkgemeenschap’ voorgesteld door een actieve en kwaliteitsvolle groene omgeving aan te bieden die de bedrijfsdiensten (restaurants, fitness, kappers, massage enz.) en tijdelijke openluchtevenementen (kerstmarkt, foodtruckfestival, sportwedstrijden enz.) ruimtelijk ondersteunt, maar ook een context creëert voor nieuwe en diverse soorten bedrijven.

Om ‘waarde te creëren’ op een site die van een heel zakelijk bedrijfspark naar een multifunctionele, aantrekkelijke werkomgeving evolueert, is er oog voor detail nodig – en het vermogen om mensen samen te brengen.

Pegasus Park Diegem
Pegasus Park Diegem
Pegasus Park Diegem
Pegasus Park Diegem
Pegasus Park Diegem
Pegasus Park Diegem
Code
DPP
Client
 Cobelpro + Tribeca + Aries
Team
 BUUR
Status
Opdracht volbracht