Onze projecten
Infrastructure design
Design of structural works

Fietstunnel R22 Brussel
2018 — 2021

Fietstunnel R22 Brussel

Een nieuw fietspad langs de R22 als Quick win in het kader van de werken aan de Ring rond Brussel

De fietstunnel R22 maakt deel uit van een aantal Quick Wins van fietspadprojecten die werden / worden uitgevoerd in het kader van de Werken aan de Ring. Het nieuwe fietspad langs de R22 maakt de verbinding tussen het fietspad langs de sporen tussen Leuven-Brussel en de fietssnelweg langs de E40. Ter hoogte van de Leuvensesteenweg werd gekozen voor een ongelijkvloerse kruising. Na een afweging tussen brug en tunnel werd gekozen voor een tunnel omdat deze zich beter integreert in de landschappelijke context van de Woluwevallei.

De fietstunnel sluit nauw aan bij de koker van de Woluwe. Onder de Leuvensesteenweg is het profiel dan ook minimaal. Vanaf deze minimale doorsteek plooit de fietstunnel open. Aan de zijde van de Woluwelaan was slechts een beperkte helling mogelijk. Aan de zijde van de vallei plooit de tunnel maximaal open naar het maaiveld totdat de helling horizontaal wordt. De fietstunnel wordt op deze locatie publieke ruimte. De houten latten die de zijwand bekleden vormen dan een horizontale vlonder die aansluit bij het landschap van de Woluwevallei. Het horizontale ligvlak werd geïnspireerd door een verblijf bij de zwempier in Askimbadet in Göteborg door Manofactory. En de leuning door een wandeling met het ontwerpteam op de ‘Jardins de la Rambla de Sants’ in Barcelona, ontworpen door Sergi Godia en Ana Molino.

De kleurtinten van het fietspad en de fietstunnel maken deel uit van de bouwstenen van de Quick Wins. Er werd gekozen voor bruine en roestachtige kleuren, zodat functionele damwanden in het zicht konden blijven en een efficiënte constructie vormen. De verlichtingsmasten hebben een gelijkaardige RALkleur.

Client
De Werkvennootschap
Team
BUUR Part of Sweco - in het kader van de THV MOVERO i.s.m. Frank Vanhulle en Zwarts & Jansma
Status
opdracht volbracht