Onze projecten
Master planning

4 Fonteinen Vilvoorde
2016 — 2018

4 Fonteinen Vilvoorde

Kritijtlijnen, inrichtingsplan en beeldkwaliteitsplan voor het nieuwe stadsdeel 4 Fonteinen

Het project vormt het resultaat van een constructieve samenwerking tussen de ontwikkelaar Vilvoorde Development, de Stad Vilvoorde en De Vlaamse Waterweg samen met het studieteam Buur/Urban Platform/EVR-architecten. Het inrichtingsplan bouwt verder op de reeds ontwikkelde visies op dit gebied. Het team was verantwoordelijk voor het ontwerpen van nieuwe krijtlijnen die een “business as usual” model zou verschuiven naar een duurzame en toekomstbestendige ontwikkeling. De tool Duurzaamheidsmeter Wijken wordt de onderlegger die het proces ondersteunt en de ontwerpkeuzes begeleidt.

Wat tot enkele jaren geleden werd gezien als grijze semi-industriële periferie op de grens tussen Brussel en Vilvoorde, zal een dicht en levendig stadsdeel worden. Deze nieuwe buurt krijgt vorm aan de hand van duidelijke ambities: 4 Fonteinen wordt geen geïsoleerd eiland maar een volwaardig stadsdeel met stedelijke gebouwen die een flexibele invulling toelaten, het onderliggende ecosysteem versterken, de Zenne wordt weer een landschappelijke drager, de buurt wordt autovrij en investeert in duurzame mobiliteit, het wordt een kindvriendelijke buurt met plaats voor groen en sociale interactie….

Typerend voor valleigebieden wordt de site gekenmerkt door de aanwezigheid van dominante Noord-zuid infrastructuren. In een dwarssnede van de site vinden we een uiteenlopende opvolging van sferen, die variëren van metropolitane tot lokale schaal.  We beschouwen deze conditie als een unieke kwaliteit die we zullen versterken. We onderzoeken hoe deze verschillende systemen de site structureren, wat hun rol is vandaag en wat hun potentieel is bij de toekomstige stadsuitbreiding. De structuurvisie bakent het kader voor de uitwerking van het inrichtingsplan. Het beeldkwaliteitsplan beschrijft de gewenste kwaliteiten en sferen van de verschillende publieke ruimtes en bepaald de voorschriften voor de architectuur.

4 Fonteinen Vilvoorde
4 Fonteinen Vilvoorde
4 Fonteinen Vilvoorde
4 Fonteinen Vilvoorde
4 Fonteinen Vilvoorde
4 Fonteinen Vilvoorde
4 Fonteinen Vilvoorde
Code
V4F
Client
Vilvoorde Development nv
Team
BUUR + Urban Platform + evr-architecten
Status
Opdracht volbracht