Onze projecten
Masterplanning
Inrichting publieke ruimte

Masterplan ACV-site Ruisbroek
2016 —

Masterplan ACV-site Ruisbroek

Masterplan en uitvoering publieke ruimte

De site van de oude ACV-fabriek in hartje Ruisbroek krijgt een nieuwe bestemming. De oude industriële loodsen, waar tot in het jaar 2000 verwarmingsketels werden geproduceerd, moeten plaats maken voor een nieuwe woonomgeving… en Ruisbroek heeft nood aan vernieuwing. Ondanks de grote landschappelijke troeven kreunt Ruisbroek onder de ruimtelijke littekens die het dorp door de jaren heen hebben getekend. Het kanaal, de spoorweg, de stationsomgeving, de overdruk van het autoverkeer, ze dragen allen bij tot een moeilijke organisatie en weinig kwalitatieve publieke ruimte in het centrum van het dorp.

BUUR maakte reeds voor de gemeente Sint-Pieters-Leeuw de kernnota Ruimte op, waarin een nieuwe toekomstvisie voor Ruisbroek wordt uitgetekend. En ook de bewoners (‘Ruisbroek droomt’) werken aan hun toekomstvisie. Er waait een nieuwe wind door het dorp en dit project is een eerste project dat de negatieve spiraal kan kenteren. Dit project moet zuurstof geven aan de ideeën die vandaag leven om te komen tot een nieuwe toekomst voor het dorp.

Met een nieuwe openbare en publieke ruimte moet dit project het aanzien van Ruisbroek helemaal veranderen. Het industriële bestaande karakter en de groene omgeving in het bouwblok worden de dragers van de nieuwe ontwikkelingen. De groene bomen in het hartje van het bouwblok worden behouden en versterkt met de aanleg van een kleinschalig parkgebied. we maken deze groene ruimte publiek toegankelijk en voorzien er woningen met hun voordeur naar het park. Wat vroeger ‘achterliggend’ groen was, wordt nu een beleefbare groene corridor in het centrum. Het harde karakter van het voormalig industrieterrein wordt behouden door de footprint van de centrale loods te gebruiken als afbakening van een nieuwe publieke ruimte. De schaal van de loodsen blijft zo als geheugen op het terrein en we gaan op zoek naar manieren om elementen uit het verleden ook te integreren in die publieke ruimte. Zoals het recupereren van portieken, de loopbruggen van de hallen, etc.

Masterplan ACV-site Ruisbroek
Masterplan ACV-site Ruisbroek
Masterplan ACV-site Ruisbroek
Masterplan ACV-site Ruisbroek
Masterplan ACV-site Ruisbroek
Code
 SKR
Klant
 Greenorganisation NV
Team
BUUR
Status
Opdracht volbracht