Onze projecten
Masterplanning

Bouwblok Brusselse-Kaboutermans Leuven
2017 —

Bouwblok Brusselse-Kaboutermans Leuven

Masterplan voor het inbreidingsproject bouwblok Brusselsestraat – Kaboutermansstraat te Leuven

De missie in opdracht van projectontwikkelaar Ion betreft de opmaak van een masterplan voor het bouwblok gelegen tussen de Brusselsestraat en Kaboutermansstraat. De wens van Ion, die het merendeel van de percelen in eigendom heeft, om het binnengebied te ontwikkelen, vraagt om een ruimtelijke visie voor het gehele bouwblok, dat als kader zal dienen voor alle toekomstige ontwikkelingen.

Een lezing van de gehele Leuvense Westelijke Heuvelflank, die gekenmerkt wordt door een uitgesproken topografie en overmaatse bouwblokken met een genereus groen binnengebied, geeft aanleiding tot het creëren van een buurtpark in het hart van het bouwblok. Het park wordt ontworpen als een stedelijk stiltegebied, in terrassen over de heuvel gedrapeerd, als drager van een nieuw levendig stadsdeel.

De voorgestelde ontwikkeling rondom het park bestaat uit een sterk gemengd programma van grondgebonden woningen en appartementen, starterswoningen, zorgwonen, studentenhuisvesting en gemeenschapsfuncties zoals horeca en een evenementenzaal. Het masterplan zet in op vernieuwende woontypologieën die intelligent inspelen op de verschillende ruimtelijke condities rondom het buurtpark en voorziet in een gelaagdheid in wooncondities: stedelijk wonen aan het park, collectieve binnentuinen en ruime private terrassen, patio’s en loggia’s.

Het aanwezige erfgoed op de site wordt bestudeerd ism. aNNo architecten. Het klooster van de Broeders van Liefde wordt geactiveerd door de kapel een betekenisvolle rol te geven in het buurtpark, en het gebouwcomplex te herbestemmen naar gemeenschapsfuncties die het park opladen.

In het vervolgtraject wordt een detailmasterplan opgemaakt voor de site en verzorgt BUUR de begeleiding van een beperkte architectuurwedstrijd.

Bouwblok Brusselse-Kaboutermans Leuven
Bouwblok Brusselse-Kaboutermans Leuven
Bouwblok Brusselse-Kaboutermans Leuven
Bouwblok Brusselse-Kaboutermans Leuven
Code
LBB
Klant
ION
Team
BUUR + aNNo architecten
Status
in ontwerp