Urban Design

2011 › 2012

Vesaliussite Leuven

Masterplan en projectbegeleiding voor een stedelijk inbreidingsgebied


Masterplan et supervision pour la restructuration d'un ilôt


BUUR werd door de Gilde van Ambachten en Neringen en Allfin NV aangesteld voor de opmaak van een masterplan voor het bouwblok begrensd door Tiensestraat, Brabançonnestraat, Dekenstraat en A. Vesaliusstraat te Leuven.

Het ontwerp gaat uit van een ambitieus programma op maat van het bouwblok én de stad. Dit programma wordt verfijnd in woon-, werk- en publieke voorzieningen in functie van de specifieke locatie en eigenschappen van de site. Met het masterplan willen we vooral geen gesloten bouwblok creëren dat de wanden afwerkt en georganiseerd is rond een binnengebied met een sterk privaat karakter, maar een echt stadsproject dat de site integreert in het stedelijk leven. Daarom is het bouwblok publiek doorwaadbaar en zijn volumes en open ruimte zo georganiseerd dat ontmoetingen en interactie gestimuleerd worden. Deze benadering wordt samengevat onder het concept ‘een stad in de stad’.

Het bouwblok wordt ingevuld met vijf nieuwe volumes, verbonden door een aaneengesloten doorwaadbaar open binnengebied dat zich deels op een plint bevindt. Die plint bepaalt in belangrijke mate de organisatie van de site en bevat het publiek programma. Deze laag op het gelijkvloers negotieert tussen de straat, het binnengebied en de grote korrel van de aangrenzende bebouwing. Een centrale fietsparking is voorzien in het hart van het bouwblok en is bereikbaar via de Tiensestraat en de A. Vesaliusstraat.

Het masterplan speelt in op het verschillend karakter van de twee stadssystemen die aan de site grenzen. De nieuwe invulling aan de Tiensestraat behoudt de kleine korrel en het smalle straatprofiel. De integratie van een aantal bestaande woningen versterkt dit concept. Langsheen de A. Vesaliusstraat toont het project een ander gelaat: het masterplan kiest hier bewust voor een grote(re) korrel waarbij een voorplein en hoger accent de toegangen naar het zwaartepunt van het publiek programma accentueren.

 

PROJECTCODE: GRT-VES
LOCATIE: Leuven
PERIODE: 2011 > 2010
OPDRACHTGEVER: De Gilde en Allfin NV
PROJECTTEAM: BUUR
STATUS: opdracht volbracht | gerealiseerd

La Confrérie des Artisans et Commerçants (‘Gilde van Ambachten en Neringen’) de Louvain a chargé BUUR de l’établissement d’un schéma directeur pour un îlot situé au long de la rue ‘Tiensestraat’.

Le projet prend comme point de départ un programme ambitieux qui est à la mesure de l’îlot comme de la ville. Ce programme sera ensuite affiné et subdivisé en équipements publics, logements et bureaux en fonction de la localisation et des caractéristiques propres au site. Le schéma directeur ne veut surtout pas créer un îlot fermé qui achèverait les bords et serait organisé autour d’un intérieur d’îlot à caractère privatif, mais ambitionne la réalisation d’un vrai projet urbain intégrant le site au sein la vie urbaine. Pour cette raison, l’îlot sera rendu perméable, et les volumes et l’espace ouvert seront organisés de façon à stimuler les rencontres et l’interaction. Cette approche sera résumée dans le concept ‘une ville dans une ville’.

L’îlot intégrera cinq nouveaux volumes, reliés entre eux par un intérieur d’îlot continu et perméable qui sera partiellement construit sur un soubassement. Celui-ci déterminera dans une large mesure l’organisation du site et contiendra le programme public. Cette couche située au rez-de-chaussée formera le lien entre la rue, l’intérieur d’îlot et la maille du bâti adjacent. Un parking vélos centrale est prévu au cœur de l’îlot et sera accessible via les rues ‘Tiensestraat’ et ‘A. Vesaliusstraat’.

Le schéma directeur exploitera les spécificités des deux systèmes urbains jouxtant le site. Le nouveau contenu du côté de la ‘Tiensestraat’ conservera la petite maille et le gabarit étroit de la rue. L’intégration d’un certain nombre de maisons existantes viendra renforcer ce concept. Du côté de la ‘Vesaliusstraat’ le projet dévoilera un tout autre aspect du site: le schéma directeur y privilégiera délibérément une maille (plus) large dans laquelle un parvis et des accents plus élevés viendront accentuer les accès au centre de gravité du programme public.

BUUR a supervisé la traduction architecturale du projet.

 

CODE DU PROJET: GRT-VES
LOCALISATION: Louvain
PERIODE: 2011 > 2010
MAÎTRE D’OUVRAGE: De Gilde en Allfin NV
ÉQUIPE: BUUR
STATUT: mission accomplie | réalisé

4 images
Related.