Urban Design - Public Space

2014 › 2014

Untere Stadt Altensteig

Opmaak van een ontwikkelingsvisie en ontwerp voor de publieke ruimte in de benedenstad


Het mooie stadje Altensteig aan de voet van het Zwarte Woud is op veel gebieden ‘net niet’: net geen belangrijke toeristische bestemming, net geen aantrekkelijk handelscentrum, net geen stad met goed ingerichte publieke ruimte. Toch heeft de stad een grote potentie. Met haar ontwerpvoorstel voor de ontwikkeling en publieke ruimte van de ‘Untere Stadt’ wil BUUR Altensteig het nodige duwtje geven om een nieuw elan te ontwikkelen en wel uit te blinken in deze domeinen. BUUR en Alkewitz Landschaftsarchitekten kregen voor hun wedstrijdvoorstel een ‘speciale vermelding’.

Dit doen we met drie strategieën.  We versterken de ruimtelijke kwaliteit om zo een breder voorzieningenaanbod van winkels en horeca aan te trekken. We zetten de identiteiten van de stad (landschap en topografie, Altstadt, de rivier de Nagold) terug centraal, verbinden ze onderling en maken ze met strategische interventies opnieuw zichtbaar en beleefbaar. En we creëren een zacht netwerk van verbindingen waarlangs het landschap beleefbaar wordt gemaakt en dat de voorzieningen en stadsdelen beter toegankelijk maakt.

Concrete interventies bevinden zich langs de hoofdweg, die helemaal wordt heraangelegd en een nieuw, fiets- en voetgangersvriendelijk profiel krijgt. Op strategische plekken worden aan de rivier de Nagold pleintjes, balkons en terrassen aangelegd die de rivier terug in het midden van het stedelijk bewustzijn brengt. Aan belangrijke knooppunten worden ontwikkelingsprojecten voorzien, met nieuwe woningen, een burgercentrum of bijkomende handelsvoorzieningen. Een hele reeks nieuwe voetgangersverbindingen zorgen ervoor dat alle belangrijke plekken goed en op een aangename manier bereikbaar zijn.

De beeldkwaliteit van de publieke ruimte wordt verhoogd door het consequent gebruiken van strakke lijnen, gelijkvormig meubilair en bestratingsmateriaal en elementen uit corten staal.

 

PROJECTCODE: ALT
LOCATIE: Altensteig (D)
PERIODE: 2014
OPDRACHTGEVER: Stad Altensteig
PROJECTTEAM: BUUR & Alkewitz Landschaftsarchitekten
STATUS: competitie, eervolle vermelding

8 images
Related.