Urban Design

2015 › 2016

Site Terca Maaseik

Masterplan voor de afwerking van de sociale woonwijk Terca


Plan directeur pour l’achèvement du complexe de logements sociaux Terca


Masterplan for the completion of the Terca social housing estate


Na een besloten wedstrijd werd BUUR door sociale huisvestingsmaatschappij Ons Dak aangesteld voor een masterplan in de sociale woonwijk Terca in Maaseik. Net buiten de stadskern van Maaseik heeft Ons Dak hier in de jaren 70 en 80 een woonwijk gebouwd met een Jeugdtehuis. Ondanks de nabijheid van het culturele centrum en een sportcluster is de wijk bijzonder slecht verankerd in zijn omgeving. Mede door deze geïsoleerde ligging kampt de woonwijk vandaag met een negatief imago.

In 2015 besliste Ons Dak bovendien om een aantal gronden ten noorden van de woonwijk verder te ontwikkelen en de wijk zo een sluitstuk te geven. Gezien de verouderde infrastructuur van het Jeugdtehuis werd ook beslist om deze onder te brengen in een nieuwbouw. Dit gaf de gelegenheid om de toegang tot de wijk meteen ook opnieuw aan te leggen. Het masterplan dat door BUUR werd opgesteld creëert ruimte voor nieuwe woningen, maar zorgt er ook voor dat de woonwijk sterker verankerd wordt in zijn omgeving. Door het Jeugdtehuis te herlokaliseren wordt de nodige ruimte vrijgemaakt om een nieuwe ontsluitingsweg te voorzien die de woonwijk op een vlotte manier bereikbaar maakt. Tegelijk wordt in het bestaande weefsel gezocht naar enkele nieuwe linken voor zacht verkeer. Langsheen de  nieuwe ontsluitingsweg wordt een vrijliggend fietspad aangelegd dat de verbinding maakt tussen deze verschillende linken. Op deze manier wordt de woonwijk opgenomen binnen het netwerk van zacht verkeer. De bestaande woonwijk werd opgebouwd volgens een eerder klassieke verkavelingslogica, zodat er ook weinig kwalitatieve groene  ruimte aanwezig is. Ondanks de relatieve nabijheid van het open landschap kampt de woonwijk met een tekort aan groene ontmoetingsruimte. Het masterplan van BUUR voorziet ook in nieuwe kwalitatieve groenruimte op wijkniveau. Dit gebeurt in een langgerekte groene parkruimte welke een connector vormt op stedelijk niveau en een buurtpark op wijkniveau.

Het masterplan werd vertaald in een zoneringsplan en stedenbouwkundige voorschriften. Op basis van dit zoneringsplan zal de VMSW het wegenisdossier voorbereiden en daarna architecten aanstellen voor de verdere uitwerking van de woonentiteiten.

PROJECTCODE: MST
LOCATIE: Maaseik
PERIODE: 2015-2016
OPDRACHTGEVER: VMSW – Sociale woonmaatschappij Ons Dak
PROJECTTEAM: BUUR
STATUS: opdracht voltooid

À la suite d’un concours restreint, BUUR a été mandaté par le bailleur de logement social Ons Dak pour un plan directeur dans le quartier résidentiel de Terca, à Maaseik. A l’extérieur du centre-ville, Ons Dak a construit un quartier résidentiel dans les années 70 et 80, avec un foyer pour jeunes. Malgré la proximité d’un centre culturel et d’un pôle sportif, le quartier est particulièrement mal intégré dans son environnement. En partie due à cet aspect isolé, le quartier a aujourd’hui une image négative.

En 2015, Ons Dak a ainsi décidé de développer un certain nombre de terrains au nord de la zone résidentielle et d’apporter une touche finale au quartier. Le schéma directeur élaboré par BUUR prévoit des zones pour de nouvelles habitations, et veille à ce que le quartier résidentiel soit plus ancré dans son environnement. Compte tenu de l’infrastructure obsolète du foyer pour jeunes, il a également été décidé de l’installer dans un nouveau bâtiment. Ainsi, l’espace libéré est mis à disposition pour une nouvelle route d’accès rendant le quartier facilement accessible. En parallèle, de nouvelles liaisons pour les modes doux sont apportés à la structure existante. Le long de la nouvelle route d’accès, une piste cyclable sera créée. De cette manière, la zone résidentielle est intégrée dans un réseau dédié aux modes doux. La zone résidentielle existante a été construite selon une logique plus traditionnelle d’aménagement du territoire, de sorte qu’il y a également peu d’espaces verts qualitatifs. Malgré sa proximité relative à un paysage ouvert, la zone résidentielle souffre d’un manque d’espace vert. Le plan directeur de BUUR prévoit de nouveaux espaces verts de haute qualité dédiés aux habitants. Cette ambition est concrétisée par la création d’un parc linéaire qui forme un connecteur au niveau urbain et un parc local au niveau du quartier.

Le plan directeur a été traduit en plan de zonage et en réglementation de développement urbain. Sur la base de ce plan de zonage, le VMSW préparera la feuille de route, puis désignera des architectes pour la poursuite de l’élaboration des entités résidentielles.

CODE DU PROJET: MST
LOCALISATION: Maaseik
PERIODE: 2015 – 2016
MAÎTRE D’OUVRAGE: VMSW – Bailleur social Ons Dak
ÉQUIPE: BUUR 
STATUT: mission terminée

Following a closed competition, BUUR was appointed by social housing company Ons Dak for a masterplan in the social residential area of Terca in Maaseik. Just outside the city center of Maaseik, Ons Dak built a residential area here in the 70s and 80s with a Youth Home. Despite the proximity to the cultural center and a sports cluster, the neighborhood is particularly badly anchored in its surroundings. Partly due to this isolated location, the residential area today has a negative image.

In 2015 Ons Dak also decided to further develop a number of grounds north of the residential area and thus give the neighborhood a final touch. Given the outdated infrastructure of the Jeugdtehuis, it was also decided to place it in a new building. This gave the opportunity to immediately re-construct the access to the neighborhood. The master plan drawn up by BUUR creates space for new homes, but also ensures that the residential area is more firmly anchored in its environment. By relocating the Jeugdtehuis, the necessary space is made available to provide a new access road that makes the residential area easily accessible. At the same time, a number of new links for soft traffic are being searched in the existing fabric. Along the new access road, a separate cycle path will be created that will make the connection between these different links. In this way the residential area is included within the soft traffic network. The existing residential area was constructed according to a more traditional land development logic, so that there is also little qualitative green space. Despite the relative proximity of the open landscape, the residential area suffers from a shortage of green meeting space. The BUUR master plan also provides new high-quality green space at the neighborhood level. This happens in a linear park space that forms a connector at the urban level and a neighborhood park at the neighborhood level.

The master plan was translated into a zoning plan and urban development regulations. Based on this zoning plan, the VMSW will prepare the road map and then appoint architects for the further elaboration of the residential entities.

PROJECT CODE: MST
LOCATION: Maaseik
PERIOD: 2015-2016
CLIENT: VMSW – Social housing company Ons Dak
PROJECT TEAM: BUUR
STATUS: mission accomplished

7 images
Related.