Urban Design - Public Space

2006 › 2006

Rogierplein Brussel

Competitie voor het ontwerp van de publieke ruimte en het metrostation


Concours pour le réaménagement de la Place Rogier et ses gares souterraines


Het Brusselse Ministerie voor Openbare Werken organiseerde voor de heraanleg van het Rogierplein en de ondergrondse stations een internationale competitie. BUUR werd in samenwerking met het Nederlandse architectenbureau SeARCH, de Catalaanse kunstenaar Jaume Plensa en BAS geselecteerd voor de opmaak van een wedstrijdontwerp en diende een eigenzinnig ontwerp in dat leidde tot een eervolle vermelding.

Het ontwerp van BUUR vertrok van de vaststelling dat het Rogierplein een anonieme “non-place” is. Gefragmenteerd over meerdere niveaus en als druk kruispunt en multimodaal metro-tram-bus station vormt het zelfs eerder een stedelijk litteken dan een stedelijk plein. Daartegenover plaatsten we een geïntegreerde artistieke stedelijke interventie: de ruimte zelf wordt een artistieke ervaring. Centraal in de Rogierzone wordt The Human Body geplaatst.

The Human Body is ongeveer 35 meter hoog en volgt de maat van de architectuur: het lichaam neemt de dimensie aan van een volwaardig gebouw. Het kunstwerk staat daar waar het plein zich opent naar de ondergrond en verenigt zo bovengrond en ondergrond tot één publieke ruimte. Daarbij is het herkenbaar voor iedereen als artistieke, menselijke aanwezigheid in een door verkeer, glas en beton gedomineerde omgeving. Het Rogierplein verandert zo van een non place tot een plek die drie verschillende stadsdelen met elkaar verbindt: Sint-Joost, de Noordwijk en de Vijfhoek van Brussel-centrum. De ruimte van het plein wordt een pars pro toto voor het administratief en economisch district maar ook een nieuwe bezienswaardigheid in de hoofdstad die indruk nalaat bij haar bezoekers.

 

PROJECTCODE: ROG
LOCATIE: Brussel
PERIODE: 2006
OPDRACHTGEVER: Brussels Hoofdstedelijk Gewest
PROJECTTEAM: TV BUUR-Search i.s.m. Jaume Plensa – Bas
STATUS: competitie

Le ministre bruxellois des Travaux Publics a organisé un concours international pour le réaménagement de la Place Rogier et ses gares souterraines. BUUR, en association avec le bureau d’architectes hollandais SeARCH, l’artiste catalan Jaume Plensa et BAS, a été sélectionné pour la réalisation d’un projet de concours et a présenté un projet d’une grande originalité. BUUR a reçu une mention spéciale pour son projet.

Le projet part du constat que la Place Rogier est un “non-endroit” anonyme. De par sa fragmentation sur plusieurs niveaux et sa fonction de carrefour et de nœud multimodal métro-train-bus, elle est considérée comme une cicatrice plutôt que comme une place urbaine.

Cette image sera contrebalancée par une “intervention urbaine artistique intégrée”: l’espace deviendra lui-même une expérience artistique. Une œuvre d’art, ‘The Human Body’, sera placée au centre de la zone Rogier.

D’une hauteur d’environ 35 mètres, ‘The Human Body’ va redéfinir la dimension de l’architecture: le corps prendra la taille d’un immeuble à part entière. L’œuvre sera placée à l’endroit où la place donne accès au sous-sol. Ainsi, elle réunit la surface et le sous-sol en un seul espace public. La forme de cet “immeuble” artistique sera reconnaissable par tous, car elle représentera la présence humaine au centre de l’univers.

La Place Rogier se trouve à la jonction de trois quartiers différents: Saint-Josse, le Quartier du Nord et le Pentagone du centre-ville. L’espace de la place deviendra un ‘pars pro toto’ pour la zone administrative et économique de la ville, une nouveau centre d’intérêt dans la capitale et un endroit qui pourrait laisser une impression forte à ses visiteurs.

 

CODE DU PROJET: ROG
LOCALISATION: Bruxelles
PERIODE: 2006
MAÎTRE D’OUVRAGE: Région Bruxelles-Capitale
ÉQUIPE: AM BUUR-Search i.s.m. Jaume Plensa – Bas
STATUT: competition

7 images
Related.