Urban Design - Strategic Planning

2012 › 2016

NAC Wezembeek-Oppem

Masterplan en RUP voor het nieuw administratief centrum en omgeving te Wezembeek-Oppem


Het Masterplan voor de site wordt opgebouwd vanuit de publieke ruimte. Het autoverkeer in de Louis Marcelisstraat wordt plaatselijk omgeleid zodat de ruimte tussen het Strauff-Heinplein en het toekomstige NAC ingericht wordt als een pleinruimte, waardoor het nieuwe gemeentehuis op een passende manier gearticuleerd kan worden. Deze ruimte vormt het nieuwe dorpsplein en dient uitstraling en identiteit te geven aan deze nieuwe en uitgesproken centrale ontmoetingsplek in de gemeente. Het nieuwe dorpsplein vormt samen met de Europalaan de verbinding tussen het Strauff-Heinplein en de nieuwe parkruimte aan de Maaldersgarde.

Langsheen de Louis Marcelisstraat en het dorpsplein krijgen het NAC en de commerciële ruimte vorm. De Europalaan wordt vormgegeven als het verlengde van het dorpsplein zodat de verschillende voorzieningen ook aan deze zijde een ‘gezicht’ krijgen. De Europalaan wordt aan de zuidelijke zijde afgebouwd met groepswoningbouw. Langs het dorpsplein primeert de zichtrelatie van en naar het oorspronkelijke en markante gemeentehuis (het kasteeltje).

De nieuwbouw voor de lokale school (de letterbijter) kan een plek krijgen ter hoogte van de huidige Europalaan. De voorziene ontwikkelingen aan de zijde van het dorpsplein worden – voor het autoverkeer – ontsloten naar de Louis Marcelisstraat.

Aan de achterzijde van het toekomstige NAC wordt een nieuwe publieke parkruimte geïntroduceerd. Er wordt voorgesteld om de zijde van ’t Veldeke en de JB de Keyzerstraat af te bouwen met groepswoningbouw. Doorheen het park wordt geen autoverkeer toegelaten, noch kunnen er parkeerplaatsen gerealiseerd worden in het park. Dit gebied wordt voor het autoverkeer ontsloten via de Maaldersgarde. Het projectgebied wordt langsheen alle zijden toegankelijk gemaakt voor het zachter verkeer (fietsers- en voetgangers). Een belangrijke doorsteek wordt voorzien tussen de Maaldersgarde en de JB De Keyzerstraat. Deze voetweg is cruciaal om dit deel van het centrale woongebied te verbinden met de vallei van de Vuilbeek (Warandepark aan de Beekstraat).

 

PROJECTCODE: WEZ-NAC
LOCATIE: Wezembeek-Oppem
PERIODE: 2012 > 2016
OPDRACHTGEVER: Gemeente Wezembeek-Oppem
PROJECTTEAM: BUUR
STATUS: opdracht volbracht

6 images
Related.