Public Space

2013 »

Meiersplein Sint-Pieters-Woluwe

Studie voor de rehabilitatie van het meiersplein en de aangrenzende wegen


BUUR werd geselecteerd als laureaat van de ontwerpwedstrijd voor de aanleg van het Meiersplein in Sint-Pieters-Woluwe. De visie zet sterk in op het valoriseren van de potenties voor centraliteit en verblijfskwaliteit in het historische centrum van Sint-Pieters-Woluwe.

Een scala van welgekozen concepten is sturend voor de uitwerking van deze visie. Enkele minimale aanpassingen in de verkeersstructuur bieden het kader waarin verblijfskwaliteit ongedwongen kan gedijen. Het Meiersplein wordt uitgebouwd als een centrale ontmoetingsplek in een waardevolle omgeving bestaande uit historische artefacten, commerciële functies, publieke voorzieningen en horeca. Het verbrokkelde perspectief naar de Sint-Pieterskerk vanuit het plein wordt opnieuw ruimtelijk versterkt door een subtiele evocatie van de historische bouwlijn. De aanwezige topografie wordt vertaald naar een vlakke ruimte op het plein zelf, ter verhoging van de gebruikswaarde van de plek, afgelijnd door trappenpartijen die door hun vormgeving verblijfskwaliteit uitdragen. Een gedifferentieerde groenstructuur creëert schaduwrijke plekken op het plein, terwijl een brede waaier aan activiteiten mogelijk blijft. Tot slot wordt in het omliggende weefsel gezocht naar bijkomend parkeervolume, ten einde de beoogde verblijfskwaliteit op het plein te garanderen.

De detaillering van de publieke ruimte ondersteunt verder deze concepten. De materialisatie van de ondergrond loopt volledig door, waardoor het verkeer stapvoets over het plein rijdt. Trappenpartijen worden vormgegeven als brede zitbanken. Portieken die het plein flankeren spelen een dubbele rol uit, met name het verlichten van de plek en als evocatie van de historische zichtlijn naar de kerk. In de boomkeuze werd geopteerd voor soorten die het licht zacht filteren. Telkens werd in de vormgeving en detaillering gestreefd naar het bekomen van een zo groot mogelijke verblijfskwaliteit in het historische hart van de gemeente.

 

PROJECTCODE: SAM
LOCATIE: Sint-Pieters-Woluwe
PERIODE: 2013 >>
OPDRACHTGEVER: Gemeente Sint-Pieters-Woluwe
PROJECTTEAM: BUUR
STATUS: laureaat competitie | in ontwerpfase

9 images
Related.