Urban Design - Strategic Planning

2005 › 2007

Kop van Kessel-Lo Leuven

Masterplan en RUP voor de ontwikkeling van de oostelijke stationsomgeving van Leuven


Plan directeur et RUP pour l'amenagement des abords à l'est de la gare de Louvain


Naast de grootschalige ontwikkelingen aan de voorkant van het station in Leuven en de herontwikkeling van de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo als woonwijk bevat het ambitieuze plan voor de stationsomgeving van Leuven ook een derde pijler. Deze focust op de strook tussen de spoorbundel van het station en het woonweefsel van Kessel-Lo, langs de Martelarenlaan. Na een besloten competitie heeft de NMBS de ontwikkelingsrechten voor dit project aan de ‘achterzijde’ van het station van Leuven toegewezen op basis van een ontwerp van de TV SeARCH/AR-TE. Het project kreeg hierbij de naam Kop van Kessel-Lo.

BUUR maakte, in onderaanneming van de KU Leuven, het stadsontwerp en het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de wijde omgeving rond deze tweede stationstoegang. Het team ondersteunde ook het stadsbestuur in de begeleiding van de architecturale uitwerking van de stationsontwikkeling.

Rondom de stationsontwikkeling werd de volledige publieke ruimte hertekend, waardoor onder andere de voetgangers en fietsers richting Leuven volledig van het wegverkeer worden gescheiden. De ingang naar de stationstunnel werd ontworpen als een uitnodigende ruimte met gemengd programma die zich opent richting Kessel-Lo en via een fietspad rechtstreeks in verbinding staat met de groenruimte een woningen van de herontwikkelde Centrale Werkplaatsen.

Diverse bouwblokken in de omgeving van de Kop van Kessel-Lo worden met kleinschalige woonprojecten afgewerkt. Ten zuiden van de stationsontwikkeling wordt de Martelarenlaan bovendien volledig heraangelegd en geïntegreerd in een park “Belle Vue” dat tussen de bebouwing en de spoorweggeul wordt aangelegd.

BUUR stond ook in voor de opmaak van een RUP voor de omgeving van de Martelarenlaan, met inbegrip van de  ondersteuning van het openbaar onderzoek en de behandeling van de bezwaarschriften.

 

PROJECTCODE: KVK
LOCATIE: Leuven
PERIODE: 2005 > 2007
OPDRACHTGEVER: Stad Leuven
PROJECTTEAM: BUUR
STATUS: opdracht volbracht | gerealiseerd

Suite à un concours fermé, la SNCB a accordé les droits de développement en vue d’un aménagement le long de la Martelarenlaan (Kessel-Lo), derrière la gare de Louvain, sur base d’un projet de TV SeARCH/AR-TE.

Comme sous-traitant de la KU Leuven, BUUR élabore le projet urbain et le plan d’aménagement spatial du vaste espace situé autour de ce deuxième accès à la gare (mieux connu sous le nom de “Kop van Kessel-Lo”).

L’équipe apporte également son aide à l’administration de la ville en ce qui concerne l’encadrement de la conception architecturale de la gare.

Dans les environs de la gare, l’espace public a été entièrement redessiné, notamment de manière à isoler complètement les piétons et les cyclistes du trafic routier.

Pour cela, différents blocs de construction avec des logements à petite échelle sont parachevés. Au sud de la gare, la Martelarenlaan est complètement rénovée et intégrée dans un parc “Belle Vue” aménagé entre l’espace bâti et la tranchée du chemin de fer.

BUUR est aussi chargé d’établir un RUP pour les abords de la Martelarenlaan, en s’appuyant sur l’enquête publique et sur le traitement réservé aux réclamations.

 

CODE DU PROJET: KVK
LOCALISATION: Louvain
PERIODE: 2005 > 2007
MAÎTRE D’OUVRAGE: Ville de Louvain
ÉQUIPE: BUUR
STATUT: mission accomplie | réalisé

6 images
Related.