Public Space

2014 »

Jongerenzone Douaneplein Mechelen

Opmaak masterplan en werfopvolging jongerenzone Douaneplein


BUUR werd door het stadsbestuur van Mechelen geselecteerd voor de opmaak van een masterplan en het verder ontwerp tot en met werfopvolging van de Jongerenzone Douaneplein te Mechelen.

Het Douaneplein ligt ingebed in oostelijke Dijlearmen ter hoogte van het sluizencomplex aan de Nekker. Net buiten de stadskern, op de grens tussen het stedelijke en landschap wilt de stad haar Jongerensite verder uitbouwen.

Het Douaneplein wordt vandaag gekenmerkt door een zeer harde en versteende ruimte die hoofdzakelijk dienst doet als gratis randparking voor de stad. Op het terrein bevinden zich het Douanegebouw, een fuifzaal Perron M, Klub Kamikaze, een skatebowl en een oude treindepot Hangar S.

Het masterplan voorziet in een nieuwe toegang tot Perron M, een uitbreiding van de jeugddienst op de site en een nieuwe invulling van Hangar S. De skatebowl komt centraal te liggen op het terrein. Het voormalig treindepot wordt omgebouwd tot een boulder-klimzaal, een circusschool en een polyvalente ruimte. De nieuwe functies zullen maximale relatie krijgen met de buitenruimte door grote raampartijen en een vrij podium voor het gebouw.

De buitenruimte krijgt een groene invulling en wordt ter hoogte van de nieuwe toegang van Perron M een autovrij entreeplein. Ook wordt de parking voor en rond Hangar S vervangen door een multifunctioneel sport- en trapveld, een groene buffer naar het naastgelegen spoorterrein en een open zicht op de Dijlearmen.

Cruciaal in het ontwerp is een nieuwe functionele ontsluiting voor fietsers en voetgangers. Zo zullen bezoekers van het Douaneplein het terrein volledig conflictvrij kunnen bereiken via de zuidelijke Dijle-armen, in het noorden sluit deze verbinding aan op de nieuwe fietstangent in het kader van de inrichting rond Mechelen in Beweging.

 

PROJECTCODE: MJD
LOCATIE: Mechelen
PERIODE: 2014 >>
OPDRACHTGEVER: Stad Mechelen
PROJECTTEAM: BUUR
STATUS: opdracht volbracht | in uitvoering

5 images
Related.