Urban Design - Public Space

2017 »

Grote Heide Beveren

Algemeen en detailmasterplan en beeldkwaliteitsplan voor een woonuitbreidingsgebied


De site grote Heide is een belangrijk woonuitbreidingsgebied in het westelijk deel van de gemeente Beveren. De ambities en krijtlijnen voor de ontwikkeling van de site zijn opgesteld in het kader van het “Piloot Project Wonen“ van de Vlaamse Bouwmeester en is ondertekend door de betrokken actoren in het charter “Wonen in een collectief landschap – Grote Heide”. Matexi heeft aan BUUR gevraagd om de principes van het charter te vertalen in een masterplan.

Hoe een nieuwe woonbuurt creëren met een landschappelijk karakter? We vertrekken van een zoektocht naar de identiteit van de plek en de kwaliteiten van het landschap. De Beverse Beek en het fijnmazige waternetwerk structureren de site. De subtiele landvorm van de traditionele bolle akkers wordt onthuld en vormt een onderlegger voor een flexibele ontwikkeling.
Een oost-west georiënteerde zachte as kruist de site en verbindt de beekvallei met het wijkcentrum aan de  Pastor Steensestraat. De auto is te gast: de publieke ruimte is ontworpen in functie van voetgangers en fietsers.

Een opeenvolging van open ruimtes met elk een verschillende schaal en ander karakter -van publiek tot privé- levert woonmillieus in diverse gradaties. Wonen aan het park, in het bos, rond een hof, langs een groene erf… Zo ontstaat in dit vernieuwende verkavelingsmodel een verscheidenheid aan woonkwaliteiten en collectieve ruimtes.

Op basis van het masterplan zal de provincie Antwerpen, met een PRIAK, het juridische kader vormgeven. BUUR zal verantwoordelijk zijn voor het opmaken van een detail masterplan voor de eerste fase en voor een beeldkwaliteitsplan.

PROJECTCODE: BGH
LOCATIE: Beveren
PERIODE: 2017
OPDRACHTGEVER: Matexi
PROJECTTEAM: BUUR
STATUS: in ontwerpfase

6 images
Related.