Public Space

2011 › 2012

Floriade 2012 Venlo

Landschapsontwerp voor het Belgische paviljoen op de tienjaarlijkse Floriade


Pavillion Belge


Pavillion Belgian submission


De Floriade is een tienjaarlijks weerkerende landschapstentoonstelling in Nederland die volledig draait rond bloemen en tuinbouw. De editie van 2012 wordt georganiseerd in Venlo op een site van 66 ha waar naast nationale paviljoenen ook tal van andere tentoonstellingen georganiseerd worden rond bloemen en planten, natuureducatie, ecologische innovatie, economie en tuinbouw,… BUUR stond samen met het architectenbureau Goedefroo+Goedefroo in voor het ontwerp van het Belgische paviljoen en tuin.

De Floriadetuin van België wordt opgevat als de ruimtelijke symbiose van een paviljoen en een tuin. De traditionele relatie tussen beide, tussen binnen en buiten, wordt in het ontwerp herdacht. Het paviljoen bestaat uit twee verheven dakvlakken die tuin worden. Dankzij het hoogteverschil zweeft deze tuin in het omringende landschap, maar gaat hij er visueel in op. Het aangrenzende eikenbos fungeert hierbij als een krachtig decor dat de tuin kadreert.

Een groene promenade verbindt paviljoen en tuin tot één geheel en voert langs uitgestrekte, gestileerd uitgevoerde plantengroepen om te eindigen in een intieme en beschutte pleinruimte. Promenade en pleinruimte vormen twee onderdelen die bij de bezoeker elk een specifieke beleving oproepen: enerzijds een slingerend, omhooglopend wandelpark dat ontdekking en verrassing suggereert en anderzijds, onder de dakvlakken, een royale pleinruimte waar beschutting en verpozing geboden worden, in de nabijheid van een langgerekte plantenkast.

De beplanting van de tuin is een ruimtelijke compositie die de slingerende vorm van het wandelpad benadrukt. De vegetatie definieert de ruimte en verdeelt ze in opeenvolgende golven en dynamische bewegingen. De parallelle curven roepen een avontuurlijke parkervaring op, een wandeling die zich over een tweehonderd meter lang traject uitstrekt. Tegelijkertijd tempert de vegetatiekeuze de opdeling van de ruimte door een overlapping van planten die contrasteren in hoogte, vorm en kleur van bladeren en bloemen.

 

PROJECTCODE: FLO
LOCATIE: Venlo, Nederland
PERIODE: 2011 > 2012
OPDRACHTGEVER: Commisariaat generaal
PROJECTTEAM: BUUR i.s.m. Goedefroo + Goedefroo
STATUS: opdracht volbracht | gerealiseerd

La Floriade est la plus importante exposition forale et horticole au monde, organisée tous les dix ans dans une autre ville hollandaise. L’édition de 2012 se tiendra à Venlo sur un site de 66 ha où seront installés les pavillons nationaux. Dans le cadre de cet événement, d’autres expositions seront organisées autour des thèmes fleurs, plantes, éducation à la nature, innovation écologique, économie et horticulture… BUUR et le bureau d’architectes Goedefroo+Goedefroo ont été chargés de la conception du pavillon belge et de son jardin.

Le jardin belge de la Floriade est conçu comme la symbiose spatiale entre un pavillon et un jardin, reflétant de la sorte la relation traditionnelle entre l’intérieur et l’extérieur. Le pavillon est constitué des deux pans de toitures surélevés qui deviennent jardin. Grâce à cette différence de hauteur, le jardin semble flotter dans le paysage environnant, tout en y étant intégré visuellement. Le bois de chênes adjacent constitue un décor fort qui encadre le jardin.

Une promenade verte relie le pavillon et le jardin, et les fait fusionner ensemble; elle conduit le promeneur le long de parterres étendus et stylisés pour déboucher sur un square intime et protégé. La promenade et le square constituent deux sous-espaces qui vont tous les deux évoquer auprès du visiteur une expérience spécifique: d’une part, un parc de promenade qui suit un parcours serpentant et montant qui suggère la découverte et la surprise, et d’autre part, sous les pans de toiture, une place aux dimensions royale qui offre protection et repos, dans la proximité d’une serre étirée. La différence de hauteur ajoute une dimension supplémentaire à la promenade.

La végétation du jardin est une composition spatiale qui accentue la forme serpentante du sentier de promenade. Elle définit l’espace et la divise en des successions de mouvements dynamiques. Les courbes parallèles évoquent une expérience invitant à l’aventure, le long d’une promenade dont le trajet s’étire sur une distance de deux cents mètres. Parallèlement, la végétation choisie adoucit la fracture au sein de l’espace à travers une superposition de plantes contrastantes en hauteur, forme et couleurs.

 

CODE DU PROJET: FLO
LOCALISATION: Venlo, Pays-Bas
PERIODE: 2011 > 2012
MAÎTRE D’OUVRAGE: Commisariaat generaal
ÉQUIPE: BUUR avec Goedefroo + Goedefroo
STATUT: mission accomplie | réalisé

The Floriade is a landscape and horticultural expo organized every 10 years in another Dutch city. The 2012 edition was hosted by the city of Venlo on a site totalling 66 ha where the national pavilions were located as well as other expositions revolving around themes such as nature education, ecologic innovation, economy and horticulture… BUUR, in association with the architecture firm Goedefroo+Goedefroo, designed the Belgian pavilion and garden.

The Belgian Floriade garden was designed as the spatial symbiosis of a pavilion and a garden. The traditional relationship between both elements, between the interior and the exterior, is reminded through the design. The pavilion consists of two raised roof panes that become garden. Thanks to this difference in height, the garden seems to float in the surrounding landscape and to melt into it. The wood of oaks that bords on the garden functions as a powerful setting that frames the garden.

A green walkway connects and unites the pavilion and the garden and leads through a wide, stylized group of vegetation to an intimate and protected square. The walkway and the square are two elements evoking each a different type of experience: on the one hand a rising and winding walkway that suggests surprise and exploration and on the other hand a large square under the roof panes providing shelter and peace and quiet, situated near to a stretched greenhouse. The difference in height adds an additional dimension to the walk.

The vegetation of the garden is a spatial composition that emphasises the winding shape of the walkway. It defines the space and divides it in successive waves of dynamic movements. The parallel curves suggest an adventurous park experience on a walkway that stretches out on a path that is 200 meters long. At the same time, the vegetation tempers the spatial division by an overlapping of vegetation offering contrasting heights, shapes and colours of leaves and flowers.

 

PROJECT CODE: FLO
LOCATION: Venlo, The Netherlands
PERIOD: 2011 > 2012
CLIENT: Commisariaat generaal
TEAM: BUUR with Goedefroo + Goedefroo
STATUS: mission accomplished | realised

7 images
Related.