Public Space

2008 »

Dorpskern vernieuwing Wachtebeke

Masterplan en ontwerp voor de publieke ruimte in het dorpscentrum


Réaménagement de l'espace public du centre de Wachtebeke


Masterplan and design for public space for the village centre


Eind 2007 won BUUR de Open Oproep voor de integrale heraanleg van het centrumgebied van Wachtebeke (4 ha). Met dit ambitieuze project wil de gemeente de uitstraling en de leefbaarheid van de gemeente vergroten.

Het ontwerp biedt een antwoord op een gedifferentieerde vraagstelling. De rode draad in het ontwerp is de ambitie om de verblijfskwaliteit van het centrumgebied te vergroten. Zo wordt de gewestweg N449 vormgegeven als doortocht, waarbij een evenwicht tussen een gegarandeerde (vertraagde) doorgang van het verkeer enerzijds, en een inrichting als kwalitatieve verblijfsruimte anderzijds. De impact van de gewestweg wordt geminimaliseerd door de bundeling van beide rijrichtingen.

De centrumruimtes Dorp (met Sint-Catharinakerk en gemeentehuis) en het Dokter Jules Persynplein (met Cultureel Centrum, school, politie) worden uitgewerkt als een aaneengesloten centrumgebied waar de voetganger voorrang geniet, en waar ruimte ontstaat voor terrassen.

Met de herinrichting van het Dokter Jules Persynplein is de eerste fase van de uitvoering ondertussen afgerond. Het plein is ingericht als een landschappelijk geheel waarin parkeervelden, speelplekken en parkruimtes zijn vervlochten. Op het plein ontstaat ruimte voor de weekmarkt en festiviteiten.

Het basiselement voor de pleinverharding is een betonsteen met een natuursteen granulaat deklaag in verschillende kleuren en formaten. De parkeervakken zijn uitgewerkt in grootschalige betonplaten. Dwarse groenstroken beperken de zichtbaarheid van de auto, terwijl de beplanting met esdoorns, meerstammige krentenboompjes en enkele moeraseiken het geheel verweeft tot een landschappelijk geheel. Het lijnvormig element dat de kapstok vormt voor zitbanken, verlichtingsarmaturen, vuilbakken, infopanelen,… wordt uitgewerkt in beton en hout. De strakke lijnvorming zorgt voor eenheid en geeft richting aan de publieke ruimte.

Begin 2015 is begonnen met de heraanleg van Dorp en het kerkplein. Op Dorp wordt uitgegaan van een open plein, waardoor de conische vorm van het plein beter tot zijn recht komt. Enkel de plek voor het oud gemeentehuis wordt gemarkeerd door enkele grote solitaire bomen. Het publiek domein voor de Sint-Catharinakerk wordt uitgebreid tot een heus kerkplein, dat plaats biedt voor ceremonieën en tegelijk een veilige toegang tot de school en het kinderdagverblijf garandeert.

In de laatste fase wordt de herinrichting van de gewestweg N449 voorzien, i.s.m. A.W.V.

 

PROJECTCODE: WAC
LOCATIE: Wachtebeke
PERIODE: 2008 >>
OPDRACHTGEVER: Gemeente Wachtebeke
PROJECTTEAM: BUUR i.s.m. De Pauw
STATUS: laureaat competitie | in uitvoering

Fin 2007, BUUR a remporté la compétition Open Oproep pour le réaménagement intégral de la zone centrale de Wachtebeke (3 ha). Par ce projet ambitieux, la commune veut amplifier le rayonnement et optimiser la qualité de vie de son centre.

Le projet veut apporter des réponses à une série de questions différenciées. Tout d’abord, il conçoit un nouveau profil pour la route nationale N449. Celle-ci sera façonnée comme un passage, trouvant un équilibre entre le passage garanti (mais ralenti) du trafic routier d’une part, et l’aménagement d’un espace de séjour qualitatif d’autre part. L’impact de la nationale sera minimisé par la concentration des deux sens de la circulation.

En parallèle, le projet prévoit l’aménagement de deux espaces centraux: ‘Dorp’ (le centre du village avec l’église ‘Sint-Catharina’ et la maison communale) et la Place ‘Dokter Jules Persyn’ (avec le centre culturel, l’école, le bureau de police). L’ensemble sera aménagé comme une zone centrale continue où le piéton sera roi et où des terrasses pourront être installées.

La première phase de mise en œuvre concerne la Place ‘Dokter Jules Persyn’. Celle-ci sera aménagée comme un paysage intégral émaillé de parkings, d’aires de jeux et d’emplacements de parking. Il y aura suffisamment de place sur le square même pour y organiser un marché hebdomadaire et des festivités.

Le réaménagement du centre ‘Dorp’ est basé sur l’idée d’une place ‘ouverte’ qui mettra en valeur la forme conique du lieu. Seul l’espace en face de l’ancienne maison communale sera marqué par quelques grands arbres solitaires.

L’espace du côté du portique de l’église ‘Sint-Catharina’ deviendra partie intégrante du domaine public (actuellement: des parcelles privées). Ainsi, l’église et les autres fonctions en arrière-plan (écolé, crèche) seront intégrées dans un environnement représentatif. Le jardin de l’église sera également revalorisé.

 

CODE DU PROJET: WAC
LOCALISATION: Wachtebeke
PERIODE: 2008 >>
MAÎTRE D’OUVRAGE: Commune de Wachtebeke
ÉQUIPE: BUUR avec De Pauw
STATUT: lauréat competition | en réalisation

At the end of 2007, BUUR won the ‘Open Oproep’ competition for the entire restructuring of the center of Wachtebeke (3 ha). This ambitious project aims to increase the image and the quality of life of the village.

The design tries to provide an answer to a set of differentiated issues. First of all, the project foresees the reprofiling of the regional road N449. This road will be designed as a passage, allowing to obtain a balance between a guaranteed (slower) passage of the traffic on the one hand, and the creation of a qualitative living space on the other hand. The impact of the regional road will be minimized by concentrating both traffic directions.

The laying out also concerns the central spaces ‘Dorp’ (including the ‘Sint-Catharina’ church and the town hall) and the ‘Dokter Jules Persyn’ square (including the Cultural center, the school and the police station). The whole area will be designed as a compact, pedestrian-friendly, central zone with place for terraces.

The first phase of the execution concerns the ‘Dokter Jules Persyn’ square. It will be laid out as landscape unit in which parking lots, play gardens and parks will be intermingled. The open space will provide space for the weekly market and events.
The restructuring of the ‘Dorp’ is based on the principle of an ‘open’ square, valorizing the square’s conic shape. The square located in front of the old town hall will be marked with a couple of big solitary trees.

The space at the entrance side of the ‘Sint Catharina’ church will become part of the public domain (today private plots of land). The church and the functions situated in the back (school, children garden) will be placed in a representative setting. At the same time, the church garden will be revalorized.

 

PROJECT CODE: WAC
LOCATION: Wachtebeke
PERIOD: 2008 >>
CLIENT: Municipality of Wachtebeke
TEAM: BUUR with De Pauw
STATUS: winner competition | in execution

8 images
Related.