Public Space

2008 › 2013

Doortocht N436 Assenede

Ontwerp voor de herinrichting van de gewestweg en het dorpsplein


Réamenagement route secondaire et place du village


Designing the layout of the regional road and the market square


Assenede is een bescheiden plattelandsdorp met een charmant centrum. De gewestweg vormt er de belangrijkste ader voor het verkeer, maar ook voor de commerciële en gemeenschapsfuncties. De gemeente Assenede heeft het team van Arcadis en BUUR gevraagd om in te staan voor de herinrichting van deze gewestweg en de centrale Markt – voor het kleine Assenede niet minder dan een complete facelift.

Het nieuwe ontwerp voor de doortocht biedt een antwoord aan de vroegere ruimtelijke en verkeerskundige problemen en zorgt voor een vlottere doorgang voor het openbaar vervoer, verhoogt de veiligheid rond de scholen en de kwaliteit van het publiek domein. In het bijzonder op het centrumplein staat verblijfskwaliteit centraal, als alternatief voor de vroegere dominantie door autoverkeer. De werf werd opgestart in 2011. Het marktplein en de doortocht werden feestelijk geopend op 14 juni 2013 en zijn door de bevolking met enthousiasme ontvangen.

BUUR heeft in het project het landelijk karakter van de gemeente verder versterkt door de inbreng van veel meer groen langsheen het traject. Op enkele welgekozen plaatsen opent het perspectief zich en wordt een plek ingericht met extra aandacht voor een veilige fietsoversteek of bushalte voor de scholen. Verder wordt een herkenbaar profiel uitgewerkt per deelsegment, dat antwoord biedt op de specifieke context, maar door de coherente kwalitatieve aanleg en materiaalkeuze een samenhangende identiteit schept. Het parkeren gebeurt hierbij in hoofdzaak tussen de bomen langs het traject en in drie eenvormig ingerichte centrumparkings. De omgeving van de Markt is nu een markant rustpunt langs het traject. Door de verkeersruimte te versmallen en het parkeervolume te verkleinen, ontstaat een aangename verblijfsplek. De Bevrijdingsboom – een negentigjarige rode beuk – vormt er samen met de bestaande monumenten het rustieke decor voor terrassen en zitbankjes, waar vroeger enkel parking was.

 

PROJECTCODE: ASS
LOCATIE: Assenede
PERIODE: 2008 > 2013
OPDRACHTGEVER: AWV
PROJECTTEAM: TV ARCADIS-BUUR
STATUS: gerealiseerd

Assenede est un petit village campagnard avec un centre fort charmant. La nationale N436 n’est pas seulement l’artère routière la plus importante mais aussi le support sur lequel toutes les fonctions commerciales et tous les équipements collectifs d’intérêt public sont
greffés. Le trajet commence au château d’eau et va jusqu’à la chapelle de Notre-Dame en passant par la Place de l’Eglise située au centre.

Un des défauts majeurs de l’aménagement actuel est le focus unilatéral sur le trafic motorisé. La recherche d’un juste équilibre entre une mobilité optimale d’une part et une meilleure qualité de séjour d’autre part constitue un des éléments les plus importants du projet. Mais l’ambition de la commune est plus large. En effet, la verdurisation du trajet et l’aménagement qualitatif de la Place du Marché pourraient donner un véritable lifting à la commune. Le nouveau concept pour le passage apportera une réponse aux problèmes urbains et routiers actuels: une meilleure fluidité des transports en commun, une sécurité améliorée autour des écoles et une revalorisation du domaine public.

BUUR veut souligner le caractère rural de la commune en intégrant des éléments verts autour du trajet. Fonction du gabarit disponible et du context spécifique, la structure verte sera disposée différemment. A des endroits bien choisis, la perspective s’ouvrira; au niveau des écoles, un ‘espace’ sera créé où une importance particulière sera accordée à l’aménagement d’un passage cycliste sécurisé ou d’un talus de bus, qui seront exécutés en béton imprimé. L’empreinte du béton forme un relief perpendiculaire au sens de la circulation, ce qui devrait augmenter la vigilance des automobilistes.

Le projet est pertinent pour la mission du Port: bien qu’il s’agit d’un réaménagement d’une voirie régionale fort utilisée, une espace public avec des matériaux solide est crée. La présence d’un monument est mis en évidence.

 

CODE DE PROJET: ASS
LOCALISATION: Assenede
PERIODE: 2008 > 2013
MAITRE D’OUVRAGE: AWV
EQUIPE: AM ARCADIS-BUUR
STATUT: réalisé

Assenede is a modest village with a charming market square in its center. The N436 is its major arterial road; it not only performs traffic functions but also provides access to commercial and community activities. The village of Assenede has commissioned the Arcadis / BUUR team to design a new layout for both the regional road and the market square. For a small village such as Assenede this new layout represents nothing less than a complete makeover.

The new design of the N486 section passing through Assenede also addresses a certain number of existing spatial and traffic-related issues. Within this context, the new layout ensures the smooth traffic of public transport, increases the safety around schools and revalorizes the public domain as a whole. With regard to the market place, the project puts a strong emphasis on enhanced visitor experience.

BUUR aims to reinforce the rural nature of the village by the massive introduction of greenery along the road. At some well-chosen spots, the view is opened to create a ‘space’ with extra focus on safe crossroads for cyclists or bus stops near schools. In addition, the project provides a distinctive profile, tailored to a specific context, for each individual sub-segment. Cars are mainly parked between the trees alongside the road or in one of the three uniformly designed parking lots located in the center of the village.
The surroundings of the market square create a significant oasis along the road. By narrowing the road and reducing the parking spaces, the project succeeds in creating a very agreeable place to stay. Together with other existing monuments, the Liberation Tree – a ninety year old red oak – constitutes a nice setting for terraces and benches.

Construction of the project started in 2011. The market square and the N486 section were opened with a festive ceremony on June 14th 2013.

 

PROJECT CODE: ASS
LOCATION: Assenede
PERIOD: 2008 > 2013
CLIENT: AWV
TEAM: TV BUUR-Arcadis
STATUS: realised

8 images
Related.