Strategic Planning

2014 »

De Wijers Zonhoven

Stedenbouwkundig ontwerp Heidestrand en structuurvisie vijverkerngebied


Projet urbanistique Heidstrand et vision de la structuration du quartier Vijverkern


Het Vijverkerngebied de Wijers wordt doorsneden door parallelle beekstructuren. Het drassige gebied, op de overgang tussen het Kempisch Plateau en de Demervallei is altijd al een productielandschap geweest: ontginningen van turf en ijzerzandsteen, de viskweek, de waterbeemden, het potstalsysteem, de bos- en mijnbouw, … . Al deze productieslagen zijn vandaag de dag nog duidelijk leesbaar in het karakteristieke landschap in Zonhoven en Hasselt. Meer nog, ze liggen aan de basis van een zeer bijzondere natuur.

In de structuurvisie willen we deze ecologische en landschappelijke kwaliteiten maximaliseren. Daarnaast ligt een belangrijke opgave in het versterken van de relatie tussen het omliggende stedelijk weefsel en het unieke vijverlandschap. Er wordt ingezet op de publieke ruimte in de rand om het stedelijk gebied met het Vijverkerngebied te verweven. De groenstructuur in de rand wordt versterkt om de leesbaarheid te verhogen. Bijkomend programma in deze rand biedt kansen tot kernversterking: buurtgroen, sportveldjes,… De Roosterbeek is de ideale link tussen het Vijverkerngebied en het centrum van Zonhoven.

In de overgang tussen landschap en stedelijk gebied wordt de bestaande camping Heidestrand geïntegreerd, maakt ze mee deel uit van de publieke ruimte en vormt een poort tot het landschap. De camping is niet langer meer een eiland in het landschap maar is sterk verweven met andere recreatieve attractiepolen en de omliggende kernen. Missing links in het trage netwerk worden opgelost. Bijkomend tijdelijk programma op maat van het vijverlandschap moeten de bezoekers tot diep in het gebied lokken.

Een belangrijk thema in dit project is circulaire economie. Er wordt gestreefd naar gesloten kringlopen op de site. Hierdoor wordt het gebied economisch meer veerkrachtig (vb. extra producten en opbrengsten), worden actoren met elkaar verbonden, krijgt het Vijverkerngebied meer identiteit en wordt het landschap sterk verankerd in haar omgeving. Het vijvergebied krijgt zo opnieuw betekenis voor omwonenden en recreanten.

 

PROJECTCODE: ZDW
LOCATIE: Zonhoven
PERIODE: 2014 >>
OPDRACHTGEVER: Vlaamse Landmaatschappij
PROJECTTEAM: BUUR i.s.m. Driekwart Groen
STATUS: in ontwerpfase

Le quartier du Vijverkerngebied de Wijers a été découpé par une structure de ruisseaux en parallèles. La zone marécageuse qui était à la jonction entre le plateau de la Campine et la vallée du Demer a toujours été un paysage productif : exploitation de la tourbe, du grès ferrugineux, l’agriculture, les prairies inondables, étables à litière profonde, l’exploitation forestière et minière,… Toutes ces différentes couches productives sont encore clairement visibles dans le paysage caractéristique de Zonhoven et Hasselt. Plus encore, elles sont à la base d’une nature très particulière.

Par la restructuration de la zone, nous voulons maximiser ces qualités écologiques et paysagères. En outre un enjeu important réside dans le renforcement de la relation entre le tissu urbain environnant et le paysage unique de l’étang. L’aménagement de l’espace public périphérique renoue la partie urbaine avec la zone de l’étang. La structure végétale dans la zone périphérique est renforcée afin d’en améliorer la visibilité. Le programme à venir dans cette partie de la ville est une opportunité pour le renforcement du centre : quartiers verts, terrains de sports,… Le Roosterbeek est le lien idéal entre le paysage de l’étang et le centre de Zonhoven.

Le camping de la Heidestrand existant est intégré dans la transition entre le paysage et les zones urbaines, il participe ainsi à l’espace public et forme une porte vers le paysage. Le camping n’est plus une île dans le paysage mais il est connecté avec d’autres pôles d’attraction et les centres environnants. Les liens manquants dans le réseau doux sont rétablis. Des programmes temporaires adapté au paysage des étangs permettront d’attirer les visiteurs jusqu’au coeur de la zone.

Un thème important de ce projet porte sur les possibilités d’économies circulaires. Elles visent à la création de cycles fermés sur le site. De cette façon la dimension économique locale est renforcée (pex. création de produits et de revenus supplémentaires), les acteurs sont liés entre eux, le Vijverkerngebied renforce son identité et le paysage est plus fortement ancré dans son environnement. Le Vijvergebied retrouve ainsi plus de signification pour les riverains et les visiteurs.

 

CODE DU PROJET: ZDW
LOCALISATION: Zonhoven
PERIODE: 2014 >>
MAÎTRE D’OUVRAGE: Vlaamse Landmaatschappij
ÉQUIPE: BUUR avec Driekwart Groen
STATUT: en phase d’élaboration

4 images
Related.