Urban Design

2010 › 2011

Campus Heymans Gent

Ruimtelijk masterplan voor de ontwikkeling van de campus UZGent - UGent


Plan direction pour le développement du campus UZGent - UGent


Masterplan for the development of the campus UZGent - UGent


Begin 2010 kreeg BUUR de opdracht om een masterplan voor de UZ-campus in Gent op te maken. Het UZ Gent kampt momenteel met een problematische ruimtelijke organisatie: het initiële modernistische concept met losse gebouwvolumes in een groene omgeving is geëvolueerd naar een weinig samenhangend geheel, waarbij de buitenruimte vaak slechts beschouwd wordt als uitbreidingsgebied of restruimte.

Het opzet van de opdracht was dus om een samenhangend toekomstbeeld uit te tekenen voor de campus, als overkoepelend toetsingskader voor toekomstige ontwikkelingen. De ambitie voor de site reikt echter verder en opdrachtgever en –nemer hebben elkaar inmiddels gevonden in een duurzaam wervend concept dat het concept van een ‘healing environment’ centraal stelt. Hierbij wordt een omgeving gecreëerd waarin mensen zich prettig voelen en die het herstel en welbevinden van de patiënten, werknemers en bezoekers ten goede komt.

Om dat te bereiken, wordt de buitenruimte van de campus nagenoeg volledig geherstructureerd. Hierbij wordt een nieuwe hoofdtoegang voorzien, die rechtstreeks uitgeeft op de zogenaamde ‘onthaalknoop’; er ontstaat meer kwalitatieve verblijfsruimte dankzij het bundelen van de parkeervoorzieningen; een duidelijk assensysteem verbindt de hospitaal- en universiteitsfuncties en vergroot de leesbaarheid; de kwaliteit van de groene ruimtes wordt gevalideerd en opnieuw als grote troef van het campusmodel uitgespeeld;…

Via gedetailleerd ontwerpend onderzoek werd de concrete inpasbaarheid afgetoetst van deze principes en een beeld gevormd van de beoogde inrichting van de buitenruimte, de vormentaal en het programma van nieuwbouwontwikkelingen, de beoogde sfeer,…

Met dit project voor de campus UZ heeft BUUR de krachtlijnen van een geïntegreerde ontwikkelingsvisie op lange(re) termijn uitgezet. Een boeiend aspect hierbij is dat de organisatie van het publiek domein de bepalende factor wordt voor de ontwikkeling van de hele campus, inclusief de bebouwing.

 

PROJECTCODE: GUZ
LOCATIE: Gent
PERIODE: 2010 > 2011
OPDRACHTGEVER: UZGent – UGent
PROJECTTEAM: BUUR
STATUS: opdracht volbracht

Début 2010, BUUR a été demandé d’établir un schéma directeur pour le campus du CHU de Gand. Actuellement, l’organisation spatiale du lieu est loin d’être idéale. La conception moderniste initiale qui consistait en des volumes de bâtiments indépendants au milieu d’un cadre vert, a évolué vers un ensemble peu cohérent, où l’espace extérieur était souvent considéré comme une zone d’extension ou d’espace résiduel.

L’objectif premier de la mission était par conséquent l’élaboration d’une vision future cohérente pour le campus, laquelle pourrait servir de cadre de référence pour des développements futurs. Il s’est révélé très vite que le mandant et le mandataire partageaient une vaste ambition commune pour le site. Celle-ci vise un projet durable et mobilisateur, construit autour du concept d’un environnement de guérison (“healing environment”) qui consiste à créer un environnement qui favorise la guérison et le bien-être des patients.

A cet effet, l’espace extérieur du campus sera quasi entièrement restructuré. Un nouvel accès principal sera prévu qui donnera directement sur un ‘noyau d’accueil’; le stationnement sera concentré dans un parking en ouvrage, ce qui permettra la création d’un espace de séjour de qualité; un système d’axes bien ordonné reliera de manière lisible les activités respectives de l’hôpital et de l’université; la valeur des espaces verts sera validée comme un atout important du site…

Une étude de conception détaillée permettra de vérifier la faisabilité concrète, de visualiser l’aménagement projeté de l’espace extérieur, d’exprimer le langage formel, de concrétiser le programme de développements des nouvelles constructions, de rendre l’atmosphère souhaitée,…

Avec ce projet pour le campus du CHU de Gand, BUUR a esquissé les lignes directrices d’une vision intégrée de développements à (plus) long terme. Le fait que l’organisation du domaine public devienne le facteur déterminant du développement du campus dans son intégralité (le bâti inclus), constitue un des aspects les plus intéressants du projet.

 

CODE DU PROJET: GUZ
LOCALISATION: Gand
PERIODE: 2010 > 2011
MAÎTRE D’OUVRAGE: UZGent – UGent
ÉQUIPE: BUUR
STATUT: mission accomplie

In early 2010 BUUR was commissioned to draw up a master plan for the University Hospital (UZ) campus in Ghent. UZ Gent is at present struggling with a problematic spatial organisation: the initial modernistic concept with separate building volumes in a green environment has evolved into a not very coherent whole, in which the outdoor space is often only regarded as an extension area or residual space.

The objective therefore was to sketch out a coherent future image for the campus, as an overarching assessment framework for future development. The ambition for the site does however go further and the client and the contractor have meanwhile found common ground in an inspiring sustainability focused concept that focuses on the idea of a ‘healing environment’ – an environment which benefits the recovery and well-being of patients, employees and visitors. To achieve this, the campus outdoor space has been virtually restructured.

Via detailed design study the concrete feasibility was assessed of these principles and an idea formed of the intended design of the outdoor space, the visual language and programme of new construction developments, intended atmosphere, etc.

With this project for the UZ campus BUUR has set out the broad lines of an integrated development vision in the long(er) term. An exciting aspect here is that the organisation of the public domain becomes the deciding factor for the development of the whole campus, including the buildings.

 

PROJECT CODE: GUZ
LOCATION: Ghent
PERIOD: 2010 > 2011
CLIENT: UZGent – UGent
TEAM: BUUR
STATUS: mission accomplished

5 images
Related.