Urban Design - Public Space

2010 »

BMT-Site Boechout

Masterplan, RUP en ontwerp publieke ruimte voor een brownfield in het dorpscentrum


Élaboration du masterplan, plan d'exécution spatiale et concevoir l'espace public pour les terrains de l'ancienne usine métallurgique BMT


Masterplan, legal plan and design of public space for a brownfield in the village centre


Midden in het dorpscentrum van Boechout, naast het station, werd de BMT-fabriek gesloten. Een private ontwikkelaar stelde BUUR aan om voor de terreinen van dit voormalig metaalverwerkend bedrijf een masterplan te ontwikkelen, een RUP op te maken, de publieke ruimte te ontwerpen en de realisatie te begeleiden. Het hele proces werd gevoerd in nauwe samenwerking met het gemeentebestuur.

In een structuurschets analyseerde BUUR de karakteriserende lagen waaruit de dorpskern van Boechout is opgebouwd: het historische grid van woonstraten, de grote parken en villa’s, de informele padenstructuur. Onze ambitie om deze lagen en hun onderlinge synergie te versterken, bepaalt de krijtlijnen voor de ontwikkeling van de BMT-site. Zo ontstaat een strategisch project dat het hele dorp ten goede komt.

Een deel van de site wordt gereserveerd als groene ruimte, ter uitbreiding van een aangrenzend park. Het park krijgt een viertal groene uitlopers doorheen de site, met een variërend statuut en gebruik, zodat alle nieuwe woningen van het groen kunnen genieten. Het groen alterneert met een vijftal woonerven, waarrond telkens gestapelde en grondgebonden woningen geschakeld zijn. De erven liggen licht verhoogd t.o.v. het park, in functie van de privacy en beperking van het grondverzet. Een parkvilla, opgevat als compact hoger accent, definieert de overgang tussen elk erf en het park. Ze vormen de landschappelijke referentiepunten van het park.

Het masterplan is ontstaan na een grondige lezing van de ruimtelijke randvoorwaarden van de site en toont een woonwijk die de lokale landschappelijke kwaliteiten integreert en zo maximale woonkwaliteit garandeert.  De ruimtelijke concepten uit het algemeen masterplan werden vertaald in een detail-masterplan waar een doorgedreven studie werd gedaan naar bouwvolumes en typologieën. Deze principes dienden als basis voor het ruimtelijk uitvoeringsplan dat als kader dient voor de gefaseerde verkaveling en realisatie van de verschillende erven. Architecten voor de eerste twee fasen werden aangesteld na een architectuurwedstrijd. De eerste fase wordt opgeleverd eind 2016, de bouw van de tweede fase start in 2017.

 

PROJECTCODE: BMT
LOCATIE: Boechout
PERIODE: 2010 >>
OPDRACHTGEVER: Gands NV
PROJECTTEAM: BUUR
STATUS: in uitvoering

Un développeur privé a désigné BUUR pour développer un plan directeur, établir un plan d’exécution spatiale et concevoir l’espace public pour les terrains de l’ancienne usine métallurgique BMT, située en plein centre de Boechout et jouxtant la gare SNCB. Le processus a été réalisé en étroite collaboration avec la commune.

Au travers d’une esquisse structurelle, BUUR a étudié les différentes couches constitutives du centre de Boechout : la trame historique des rues résidentielles ; les grands parcs et villas ; la structure informelle des sentiers. BUUR vise à renforcer ces couches et leurs
synergies réciproques. Cette ambition détermine les grandes lignes directrices du développement du site BMT. La procédure permet de réaliser un projet stratégique dont bénéficiera tout le village.

Une partie du site sera exclusivement affectée à la création d’un espace vert visant une extension du parc avoisinant lequel sera rendu partiellement accessible au public. Le projet d’aménagement du parc prévoit quatre extensions à travers le site ; chacune sera dotée
d’un statut et d’une utilisation spécifique afin de faire bénéficier tous les nouveaux logements des espaces verts. Les espaces verts seront alternés avec cinq zones résidentielles entourées d’un enchaînement de maisons avec accès privé direct de plain-pied ou accès privé
principal via galerie ou couloir central.

Le plan directeur a été conçu suite à une lecture approfondie des conditions spatiales préliminaires du site. Il fait surgir un quartier résidentiel intégrant les qualités paysagères locales, garantissant de la sorte une qualité de vie maximale. Les concepts spatiaux du
plan directeur général ont été traduits dans un plan directeur détaillé, proposant une analyse approfondie des gabarits et typologies. Les architectes pour les deux premières phases ont été designé après un concours architecturale. Le premier phase sera réalisé en fin de 2016, la construction du deuxième commencera en 2017.

 

CODE DU PROJET: BMT
LOCALISATION: Boechout
PERIODE: 2010 >>
MAÎTRE D’OUVRAGE: Gands NV
ÉQUIPE: BUUR
STATUT: en réalisation

The BMT factory located in the middle of the center of Boechout, next to the railway station, has been closed. BUUR has been assigned by a private developer to draw up a masterplan for the site of this former metal processing plant, to elaborate a Spatial Execution Plan and to design the public space. The whole process has been carried out in close cooperation with the council.

BUUR has realized an outlining to analyze the different characteristic layers constituting the center of Boechout: the historic grid of the residential streets; the big parks and villas; the informal structure of walking paths. BUUR’s ambition to consolidate these layers and to reinforce their mutual synergy, determines the guidelines of the development of the BMT site. This procedure generates a strategic project for the benefit of the whole village.

Part of the site will be reserved as a green space and will continue the adjacent park that will become partly public. Four green paths will be created throughout the site presenting each a different status and use, so all the new houses can enjoy the green environment. The greenery will alternate with five housing clusters, which are connected to the surrounding ground level houses and dwelling houses. The housing clusters will be situated at a slightly higher level that the park, according to the privacy and the restrictions of the land plot. A parkvilla, considered as a compact, higher located element, will define the transition between each cluster and the park. They will constitute the landscape landmarks of the park. The existing street along the railway road will obtain a specific frontage.

The masterplan results from a thorough reading of the site’s spatial boundary conditions and shows a residential area the integrates the local landscape qualities and guarantees maximum quality of life. The spatial concepts from the common masterplan have been translated into a detailed masterplan that has assessed the construction volumes and typologies. Architects for the first two phases of the project have been selected after an architectural competition. The first phase will be finished at the end of 2016, the construction of the second phase will start in 2017.

 

PROJECT CODE: BMT
LOCATION: Boechout
PERIOD: 2010 >>
CLIENT: Gands NV
TEAM: BUUR
STATUS: in execution

6 images
Related.