Urban Design

2009 › 2011

Albrechtlaan Aalst

Opmaak van een masterplan voor de omgeving van de Albrechtlaan


Développement d' un schéma directeur pour l’avenue Albrecht et ses environs


BUUR werd in 2011 als winnaar geselecteerd van de Open Oproep voor de omgeving Albrechtlaan in Aalst. Hiervoor werd een masterplan ontwikkeld en een geïntegreerde visie op de ruimtelijke toekomst van het 112,5 ha groot projectgebied langs de Albrechtlaan, in het oosten van Aalst. Dit gebied is gekenmerkt door een strategische ligging dichtbij de stadskern, maar de verbinding naar het centrum wordt door verschillende infrastructuurbarrières geblokkeerd.

Het masterplan van BUUR vertrekt vanuit de ambitie om dit strategisch gebied, zo dicht bij het centrum en het station maar als ‘Rechteroever over de Dender’ psychologisch toch ook ver weg, in te zetten als een duurzaam stadsdeel met een eigen aangescherpte identiteit en een duidelijke complementariteit ten opzichte van het centrum. Aangezien dit stadsdeel nog enorme ontwikkelingsmogelijkheden heeft, moet het masterplan een belangrijke leidraad vormen om toekomstige ontwikkelingen op elkaar af te stemmen. De typische historische menging van wonen en werken wordt behouden, aan de hand van nieuwe stedenbouwkundige typologieën. Tegelijkertijd wordt geïnvesteerd in wijkvorming rond gemeenplaatsen en publieke functies met een bepaalde kritische massa. De inzet is daarbij ruimtelijk, sociaal en economisch.

Grootschalige structuren zoals Dender, spoorweg en Molenbeekvallei maken het projectgebied een uniek stadsdeel met een ruimer zicht op het hele territorium. Door stedelijke transformaties is die relatie met het landschap verzwakt. Het masterplan probeert die structuren te herstellen als grootschalige dragers van een ruimtelijke en functionele logica. Het projectgebied is zo niet langer annex maar index, als wijsvinger naar een groen buitengebied maar ook als toonaangevend stadsdeel met gemengd wonen en werken.

Aan de hand van zes deelplannen werd ingezoomd op verschillende deelgebieden, in overleg met de relevante actoren, om te komen tot een overzichtelijke ontwikkelingsstrategie per deelplan. Dit geeft de stad de kans om op verschillende fronten in te zetten met een eigen focus qua programma, strategie en snelheid.

 

PROJECTCODE: MAA
LOCATIE: Aalst
PERIODE: 2009 > 2011
OPDRACHTGEVER: Stad Aalst
PROJECTTEAM: BUUR
STATUS: opdracht volbracht

En 2011, BUUR est sorti lauréat de l’Appel Ouvert organisé par la ville d’Alost pour l’aménagement de l’avenue ‘Albrecht’ et ses environs. BUUR a développé un schéma directeur et une vision intégrée pour le futur spatial de cette zone de projet d’une superficie de 112,5 ha jouxtant l’avenue ‘Albrecht’ à l’est d’Alost. Malgré sa situation stratégique à proximité du centre-ville, le terrain est mal connecté au centre à cause d’un certain nombre d’équipements qui forment des barrières entre le centre et le site.

Le schéma directeur établi par BUUR aspire à transformer cette zone stratégique qui, par un effet psychologique dû à sa situation sur la rive droite de la Dendre, est à la fois proche et loin du centre et de la gare. La zone sera convertie en un quartier durable, avec une identité à la fois renforcée et complémentaire par rapport au centre. Etant donné l’énorme potentiel de développement de cette partie de la ville, le schéma directeur servira de fil conducteur pour faire concorder les futurs développements. Le mix historique de logements et de bureaux sera conservé à l’aide de nouvelles typologies urbanistiques. En parallèle, le projet investit dans la création d’un quartier construit autour de places communes et de fonctions publiques présentant une certaine masse critique. Les enjeux sont spatiaux, sociaux et économiques.

Grâce à des structures d’envergure telles que la Dendre, la voie ferrée et la vallée de la Molenbeek, la zone de projet présente tous les atouts pour être reconvertie en un quartier offrant une vue plus large sur tout le territoire. Les transformations urbaines ont affaibli la relation avec le paysage. Le schéma directeur vise à rétablir ces structures dans leur fonction antérieure comme support d’envergure d’une logique spatiale et fonctionnelle. Ainsi, la zone de projet ne sera plus une annexe mais un index qui pointe non seulement vers une zone extérieure verte, mais également vers un quartier mixte constitué de logements et de bureaux faisant autorité.

A travers six sous-projets et en coordination avec tous les acteurs concernés, le schéma directeur focalise sur les différentes sous-zones afin d’aboutir à une stratégie de développement bien définie pour chacun des sous-projets, ce qui permettra à la ville de miser sur plusieurs fronts et de mettre ses propres accents en matière de programmes, stratégie et mise en œuvre.

 

CODE DU PROJET: MAA
LOCALISATION: Alost
PERIODE: 2009 > 2011
MAÎTRE D’OUVRAGE: Ville d’Alost
ÉQUIPE: BUUR
STATUT: mission accomplie

5 images
Related.