17 November 2016

VRP Planningsprijs 2016 voor De Groene Zes

De VRP bekroont met haar prijs niet alleen de provincie Antwerpen en de zes gemeenten, maar ook twee toolkits van BUUR waarin we 'de Groene Zes' helpen met strategieën voor hun woonparken en dorpskernen.

3 images

De Provincie Antwerpen wint de VRP Planningsprijs 2016 met ‘De Groene Zes’, een unieke samenwerking tussen zes gemeenten op zoek naar gemeenschappelijke ruimtelijke strategieën. BUUR maakte voor ‘de Groene Zes’ twee toolkits. De Toolkit Woonparken onderzoekt hoe deze groene woonwijken zich in de toekomst duurzaam kunnen ontwikkelen zonder de natuurlijke kwaliteit van het open landschap verder te verhinderen. De Toolkit Woonkernen verzamelt strategieën en instrumenten voor kernversterking in de dorpscentra. Beide toolkits formuleren recepten voor wijd verspreide problemen in het Vlaamse vernevelde landschap: hoe kan de suburbanisatie worden afgebouwd, hoe kunnen bestaande verkavelingen worden verdicht en hoe kunnen we van de kernen opnieuw de geprefereerde woon-, werk- en winkelplekken maken met alle kwaliteiten die dat ondersteunen?

De VRP-jury heeft het over “zeer mooi gemeenschappelijk studiewerk. Een kader waarin mogelijke keuzes worden verkend. Kernversterkend verdichten, selectief herverkavelen en versterken van de groenstructuur in de woonparken. Een zeer mooi verslag ook met een indrukwekkend en goed gedocumenteerd overzicht van het instrumentarium dat door lokale overheden kan worden ingezet.”

Related.