23 November 2016

Van snelweg naar parkway

BUURs ambitieuze plannen om de E40 in Brussel om te vormen tot een stedelijke boulevard, worden weldra gerealiseerd. Hiermee gaat een volgende fase in van ons masterplan voor het 'hefboomgebied VRT/RTBF' uit 2009.

6 images

Het masterplan dat BUUR en STRATEC in 2008 maakten voor het hefboomgebied VRT/RTBF gaat in een volgende fase! Na de ontwerpwedstrijden voor de nieuwe gebouwen van de VRT en de RBTF komt nu het deelproject ‘Brusselse Parkway’ aan bod dat focust op de E40. In 2017 wordt met de uitvoering begonnen die van de huidige snelweg een stedelijke boulevard zal maken, met minder rijstroken maar meer groen, ruimte voor fietsers en openbaar vervoer en een hele zone die vrijkomt voor de ontwikkeling van kantoor- en woongebouwen.

De keuze om het aantal rijstroken te verminderen, deed de voorbije dagen alvast veel stof opwaaien in de nationale media. Sommigen noemden het plan ‘waanzin’ of zeiden dat ‘verkeerschaos gegarandeerd’ zou zijn, anderen spraken van ‘een logische en moedige beslissing’. Verschillende mobiliteitsexperts en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck schaarden zich achter het plan. De Standaard deed bovendien een factcheck en kwam tot de conclusie dat het onwaar is dat het voorstel tot verkeerschaos zou leiden.

Uiteraard hebben BUUR en STRATEC dit voorstel ook zelf uitvoerig bestudeerd. We hebben de capaciteit van de snelweg en alle toevoerwegen in detail in kaart gebracht en zijn ervan overtuigd dat de ingreep niet tot meer files zal leiden. De bottleneck zit immers niet op de snelweg, maar bij de kruispunten om Brussel binnen te rijden. Door het aantal rijstroken op dit stuk van de E40 te verminderen, verplaatst die bottleneck zich naar achter. De huidige dagelijkse file waar de E40 de stad binnenkomt, zal zich verplaatsen richting Kraainem en dus in Brussel zelf voor minder overlast zorgen.

De ‘Parkway’ die in de plaats kan komen, zal de ervaring van wie Brussel binnenkomt voor altijd veranderen. Mede dankzij de ambitieuze plannen voor de nieuwe VRT- en RTBF-gebouwen en de ontwikkelingsmogelijkheden op de strip langs de Parkway, krijgt Brussel hier een poort met grootstedelijk karakter de hoofdstad van Europa waardig!

Related.