22 April 2017

“Gluren bij de buren” in Boechout

Artikel in De Tijd over de eerste bewoners en het 'nieuwe wonen' in ons project 'Midden' in Boechout.

Enlarge

De Tijd bezocht het project ‘Midden’ op de BMT-site in Boechout waarvoor BUUR het masterplan en de buitenaanleg ontwierp, en ontdekte er dat verdichting in tijden van betonstop geenszins een vermindering van de woonkwaliteit hoeft te betekenen.

“Willen we de betonnering van Vlaanderen een halt toeroepen, dan zit er niets anders op dan dichter bij elkaar te gaan wonen. Dat dit geen nachtmerrie hoeft te zijn, bewijst een project in het hart van Boechout. Een vervuilde bedrijfssite maakt er plaats voor bijna 300 woningen in een groene omgeving, mét behoud van het dorpse karakter. (…) Wanneer we langs de achterkant van de rijwoningen wandelen, blijkt duidelijk dat ‘verdichting’ best aangenaam kan zijn. De rijwoningen beschikken over kleine tuintjes die niet gescheiden zijn door muren, maar door de typisch Kempische ligusterhaagjes. Ook dat verhindert een gevoel van beslotenheid. (…) De verdichte bebouwing biedt [ook] ruimte voor een mooi aangelegd grasperk achter de kleine tuintjes, waarin kinderen naar hartenlust kunnen spelen en waar binnenkort zelfs stenen voor een kampvuur worden aangeleverd. Autoverkeer is daar onmogelijk.”

Related.